"Dags att satsa på svenska insjöfisket"

Jonny Ståhl är mannen som vill satsa på svenska insjöfisket. Mycket finns att göra för att gynna matnyttig fisk - både genom fiskevård och politiska beslut.

0Bild: MIA KARLSVÄRD

0Bild: MIA KARLSVÄRD

Foto:

Hästholmen2008-11-08 00:00

- Jag ser mig själv som en fiskemissionär. Mitt intresse är nästan på gränsen till det osunda, säger Jonny Ståhl som ändå utstrålar en hälsosam målmedvetenhet.

Vid sidan om sitt vanliga arbete som officer vid helikopterflottiljen är han också ordförande i lokala centerpartiet i Ödeshög. Fiske är ändå hans hjärtefråga.

Röding och lake

Corren träffar honom i Hästholmens hamn. Närmare bestämt vid hans båthus, ett av dem som en gång i tiden tillhörde någon av de åtta yrkesfiskare som hade sin bas i hamnen.

Den siste yrkesfiskaren slutade på tidigt 1990-tal. Bland fångsterna fanns sik, siklöja, röding, lake och abborre.

Det finns goda skäl till att åter utveckla insjöfisket, det kan bli en framtida inkomst för nya näringsidkare. Det talar både klimathot och utfiskning av havsfisk för, menar Jonny Ståhl.

Insjöfisket har de senaste åren visat bra ekonomisk utveckling med goda och växande bestånd av gös och insjökräftor vilka båda betingar ett högt pris enligt Fiskeriverket.

Siken samlas

Det återstår dock en hel del att göra för att förbättra för näringen, tycker Jonny Ståhl som för samtal med såväl länsstyrelsen och Sötvattenlaboratoriet som Fiskeriverket.

Sport- och yrkesfisket har egentligen samma intresse av ett gott fiske. Det intresset klarar inte myndigheterna av att tillfredsställa till yrkesfiskets förfång, anser han.

Ändå lyckas man ganska bra i Vättern. Cirka 20 yrkesfiskare får bra intäkt från kräftfisket, hypotetiskt finns plats för fler.

Nuvarande bestämmelser för fiske i Vättern missgynnar dessutom den som vill fiska på östra delen, alltså den del som är närmast Östergötland. Enda gången sikfiske är möjligt är i december-januari när siklöjan leker på östra sidan. Då samlas siken för att äta löjrom och kan fiskas med gott resultat.

Nuvarande regler tillåter dock inget fiske då man inte tolererar bifångst av mindre röding. Men bifångsterna av röding är mycket små i förhållande till andelen fiskad sik. Jonny Ståhl anser att de borde kunna tolereras.

Mest känslor

- Yrkesfiskare har inte så lätt att hävda sig. Därför är det ett framsteg med ett nationellt stödsystem, säger han. (Se faktaruta)

Mycket återstår ändå att göra. Det krävs ett närmande mellan sportfiske och yrkesfiske. För detta har myndigheterna ett stort ansvar. Kunskap och fakta behövs. Just nu är det mer tyckande som baseras på känslor, menar Jonny Ståhl.

I en kommande artikel förklarar länsstyrelsens fiskekonsulent Per-Erik Larsson myndigheternas inställning till utökat yrkesfiske i Vättern.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om