Det var flera fastighetsägare som upptäckte spår i trädgårdar och runt parkerade bilar i nysnön i söndags morse. Personer hade snokat runt, stulit en cykel, sökt igenom bilar och varit inne i förråd.
– Någon hade gått i snön runt vår bil och gått in i den och sökt igenom. Den var olåst och det fanns inget stöldbegärligt i den, berättar Stephan Redman.
Han och ett antal andra Hästholmenbor lade ut på byalagets facebookgrupp om händelser.
– Jag vet inte om det blivit värre, men i somras var det flera som hade inbrott. Vi blev av med en såg, så det har varit saker, och nu händer det igen, säger Stephan.
En del känner otrygghet, för honom själv handlar det mer om ilska, säger han. Diskussionen som uppstod på sociala medier ledde till att Lovisa Lindstrand tog kontakt med polisen och anmälde sig som kontaktperson för ett nätverk för grannsamverkan.
– Vi får se hur många som ansluter sig, vi kanske får dela upp oss, säger Lovisa som startat en speciell facebookgrupp för att pejla intresset.
Det är polisen som numera organiserar grannsamverkan, där boende kan gå ihop och via en app informera varandra om händelser och iakttagelser. Normalt kommer polisens representanter ut och informerar om hur det går till, men nu på grund av pandemin kanske det blir mer som digital rådgivning.
Stephan Redman tycker att all form av samverkan är av godo.
– Det är bra om man hjälps åt och håller lite koll. Ute på landet är det många som inte låser bilen eller som har mindre säkra låsanordningar på uthus.
Lovisa Lindstrand tror att brottslingar kanske kan skrämmas bort om de uppfattar att det finns ett organiserat samarbete i området de kommer till.
– Det är ändå så att Hästholmen ligger en bit bort från polis och larmcentral. Även om det som sker rapporteras så kan det nog ta lång tid för dem att komma, tror hon.
Hon tycker att Hästholmen tidigare varit förskonat från inbrottsvågor. Nu har det hänt fler gånger på ganska kort tid.
– Man har inte tyckt att man behöver låsa. Jag som kommer från Göteborg och flyttat hit märker på mig själv att man får en mer avslappnad attityd till utsatthet och risker, säger Lovisa Lindstrand.
Kommunpolis Josefin Arvidsson berättar om samarbetet mellan kommunerna och polisen där man jobbar med medborgarlöften. Där ingår även att försöka få fler att gå med i grannsamverkan, som hon menar är en bra metod att stävja det som kallas mängdbrott.