Barn gjorde konst av skrot

En bit stupränna kan bli en båt med livbåt på släp. Några rostiga, vinklade järnstycken kan bli en hund.
Ja, fantasin har det inte varit något fel på när barnen på fritidshemmet Rödingen i Hästholmen kombinerat skrotfynd och fantasi.

Fantaisfullt i Hästholmen när barn gör konst av skrot.

Fantaisfullt i Hästholmen när barn gör konst av skrot.

Foto: Henrik Gedda

HÄSTHOLMEN2013-08-31 12:54

Och det var precis också vad som var meningen med projektet "Konst och skrot" som i dag kulminerar med vernissage på galleriet Gröna huset i Hästholmen.

– I den nya läroplanen talas det om "entreprenöriellt lärande", att gå från en idé till förverkligandet av den, säger fritidspedagog Heli Illakainen. Barnen har fått leta skrot i naturen och hemma och sedan samarbetat kring vad som går att göra av det.

Många skrotjakter bedrevs tillsammans på fritis och ofta utmed Vättern. Och i skogen, varifrån träbitar kunde komplettera rester av bland annat gamla kräftmjärdar och ankare från Vätterns stränder.

Samtidigt pratades det mycket om vikten av att kunna återvinna prylar.

Barnen på fritidshemmet Rödingen är mellan sex och tio år. De yngre har fått jobba ihop med de äldre.

– Det är oftast de yngsta som kommit med själva idén, säger Heli Illakainen.

55 föremål blev det. En del kommer att säljas under dagens vernissage, men en del vill upphovsmännen och -kvinnorna behålla själva – så förtjusta blev de i sina konstverk. Vad pengarna ska användas till är oklart – det ska fritisbarnen själva få bestämma senare.

Karl, 8 år, och Vilmer, 6, visar upp sitt verk. Det är grabbarna som ligger båtekipaget som nämns inledningsvis. Förutom ett stycke stupränna visar det sig också innehålla resterna av gamla klockarmband.

– Att gå omkring och leta grejer var roligast med det här, säger Karl.

Bland stolar och djur kan man också notera ett lite könsbetingat motivval. Två tjejer visar sina fantasifulla symaskiner, medan en kille byggt en bil, en EPA-traktor. På den förklarande skylten uttrycker han också: "Jag längtar efter min första EPA".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om