Arkeologer hoppas på skärvor

Just nu pågår den arkeologiska undersökningen av området som kallas nya Guldkusten i Hästholmen. Arkeologerna hoppas hitta krukskrävor eller spår av odling.

HÄSTHOLMEN2004-08-27 04:43

Det är marken där de nya villorna ska byggas som arkeologerna gräver ut. Området är

7 000 kvadratmeter stort och det är ungefär halva den ytan som de fyra arkeologerna från länsmuseet i Östergötland tycker är riktigt intressant.

- Det vi undersöker är en boplats från bronsåldern. Enligt förundersökningen som gjordes 1999 rör det sig om äldre bronsålder, 1300 år före Kristus, säger antikvarien Emma Karlsson som leder den fem veckor långa undersökningen. I slutet av nästa vecka ska de vara färdiga.

Arkeologerna har hittat två områden. På det ena finns ett tjugotal eldhärdar. Intill detta finns ett område med flera gropar. Bland annat en större som Emma Karlsson tror kan vara en förrådsgrop.

Religiös innebörd

- Det verkar som om de som bodde här har samlat verksamheterna på olika ställen. Med tanke på brandrisken måste det ha varit praktiskt att ha eldarna en bit från husen.

Kollegan Erika Räf säger att groparna kan ha haft religiös betydelse.

- Det fantastiska läget intill Vättern gör att man kan tänka sig det. Eld, vatten, sten. Men det är ingenting vi vet, poängterar hon.

Innehåller sten

Utmärkande för groparna är att de innehåller sten. Massor av sten som varit utsatt för så höga temperaturer att den krackelerat och blivit skärvig.

- Frågan är vad de har använt stenen till. Kanske till matlagning. Kanske är det en restprodukt från någonting, säger Erika Räf som gärna skulle vilja veta vad stenarna har använts till.

Många pusselbitar

- Bronsåldern är känd för att producera mycket skärvsten, påpekar hon.

Det arkeologerna hoppas hitta är fynd som krukskärvor, samt spår av odling och matlagning. Det gör dateringsarbetet lättare. Men än så länge har området visat sig vara fyndfattigt.

- En skärva, det är allt vi har hittat. De som bodde här har varit väldigt duktiga på att slänga sina saker på något annat ställe, säger Emma Karlsson.

Var människorna bodde vet arkeologerna inte, eftersom de inte har hittat några bostäder. Emma Karlsson tror dock att människorna bodde norr om det område där de nya husen ska byggas.

- Förhoppningsvis får vi möjlighet att undersöka det området någon gång i framtiden om man bestämmer sig för att bygga där också. Allt vi kan göra nu är att lägga pusselbitar. Om hundra år kan vi kanske lägga ihop dem.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om