– Det strömmar inte in förfrågningar direkt. Tre personer har ringt som är intresserade av att veta mer, säger Peter Kenell, vd för Ödeshögsbostäder som äger restauranglokalen i Hästholmens hamn.
Vilken hyresgäst söker ni?
– Jag har egentligen inget svar på det. Nuvarande arrendator vill hoppa av hyreskontraktet i förtid. Han letar själv efter någon som kan ta över och vi letar också.
Anders Lindholm har drivit restaurang Vätternskutan i hamnen under tre år. Han startade sin verksamhet i samma veva som pandemin bröt ut och har sedan dess gått igenom både med- och motgångar.
– Jag är rätt trött på restaurangbranschen och kommer fortsätta med något helt annat efter det här. Jag har lite annat på gång. Det är dags att gå vidare.
Varför vill du lämna innan kontraktet löpt ut?
– Två pandemiår efter varandra, inflationen vi är i nu och de enorma prisökningar på allt. Det underlättar inte för en krögare på en liten ort. Det är tufft att driva krog idag. Att gå på restaurang är nu ren lyxkonsumtion för många och något av det första många drar in på.
Anders beskriver sommaren som en väldigt bra tid för Hästholmen.
– Då är det en ständig ström med gäster som vill ha någonting att äta.
Kan något ändra dig?
– Nej, men jag har ett avtal att följa till april 2024. Jag har hittat en som är intresserad och är villig att betala det vi vill ha för verksamheten. Men händer det ingenting, eller om det schabblas bort, så vet jag inte hur det ska lösas. Jag har satt ett pris där allt i restaurangen ingår. Allt finns på plats, det är bara att dra igång. Det skulle behöva komma dit någon så snart som möjligt, helst till nyår.
Vad skulle vara en passande hyresgäst?
– Vet inte riktigt. Rätt person på rätt plats så är det inga svårigheter. Man måste ha ett bra kontaktnät.
Peter Kenell poängterar också svårigheten i att få tag i krögare.
– Det har blivit en jätteförsämring efter pandemin och det har drabbat restauranger överallt.
Vad skulle ni vilja se hos den nya arrendatorn?
– Vi ser helst att man förlänger öppetiderna för restaurangen under året och kanske har fler inkomstben att stå på. Det krävs ekonomiska muskler.
Finns det några speciella kriterier för kommande hyresgäst?
– Ja, man vill ju få in någon som har jobbat inom branschen tidigare. Vi vill inte släppa iväg det till vem som helst. Man ska klara sig ekonomiskt och ha erfarenhet.
Restaurangen har ändå ett unikt läge vid Vätten.
– Det finns en svårighet att få tag i någon som hyr över huvud taget. Det räcker inte med ett bra läge. Här är det också en säsong som är förstärkt under sommaren och försvagad under vintern.
Är det viktigt att en verksamhet öppet året runt?
– Ja, det vill man ju i slutändan men kanske torsdag till söndag till att börja med.
Finns det en helhetsstrategi för hamnen?
– Ja, det gör det. Men svårigheten är pengamässigt. Det måste finnas en dragare där, en restaurang. Sedan är det hamnen i sig.
Enligt Ödeshögs kommuns översiktsplan lyfts Hästholmens hamn och båtliv fram som en viktig del av Hästholmen och hamnen är också en av de viktiga platserna som drar besökare till Ödeshög.
Behövs det mer kommers i hamnen?
– Ja, det gör det. Men just nu är det låst till sex veckor på sommaren. Om det ska finnas en restaurang förutsätter det också att människor kommer hit under övriga delar på året. Vi ser att det behövs fler dragare till Hästholmen och de som kan vara med och utveckla.