Härsnäs varmast i Sverige

Östergötland varmast i landet! Inte helt ovanligt. Men att det var Härsnäs och inte Horn som noterades för värmerekord i måndags var en skräll.

Här är det! Just precis. Här är själva temperaturmätaren i Härsnäs. Det var här som 30,1 grader slog till i måndags.

Här är det! Just precis. Här är själva temperaturmätaren i Härsnäs. Det var här som 30,1 grader slog till i måndags.

Foto: Jörgen Auer

HÄRSNÄS2014-07-08 16:42

30,1 grader varmt hade Härsnäs i måndags. Inte bara varmast i Sverige just den dagen, utan också den högsta temperaturen hittills i år. Härsnäsborna tar dock rekordet med fattning. De är vana.

– 2007 hade vi mest nederbörd i hela Sverige en dag och var med på nyheterna i teve, säger Marie-LouiseTjärnliden, väderobservatör för SMHI i Härsnäs mellan Sya och Västra Harg i Mjölby kommun.

Det är varmt även på tisdagen. Solen steker. Det fläktar knappt märkbart i lilla Härsnäs. Där bor någonstans kring 35 personer. En av dem är Marie-Louise Tjärnliden.

Vad gjorde du när det var så varmt?

– Då höll jag mig mest inomhus.

Hur blir man väderobservatör?

– Jag såg en annons om det i tidningen Land och eftersom jag har hållit på och skrivit egna väderrapporter i många år så tyckte jag, och inte minst grannfrun Gerd att det passade mig, berättar Marie-Louise.

Att hon minns första dan på det nya jobbet som klimatobservatör är inte konstigt. Det var nämligen samma dag, 1 juni 2007, som det regnade ihärdigt och 40 millimeter var faktiskt Sverigerekord det dygnet.

Marie-Louise visar runt på väderstationen. Och det ska väl sägas att det inte finns så mycket att visa upp. Utomhus står en temperaturgivare (mottagare) samt en större regnmätare. Det är vad som syns. Inomhus finns en termometer som observatören läser av.

– Jag läser av både högst och lägst, två gånger per dag, klockan 8 på morgonen och 8 på kvällen. På vintern blir det klockan 7. Och så måste jag tömma regnmätaren förstås. På vintern får jag ta in regnmätaren och smälta innehållet innan det kan mätas. Ute mäter jag snödjupet, också.

Tingesten utomhus, givaren, sköter sig själv. Möjligen kan Marie-Louise behöva borsta lite snö från lamellerna vintertid. Vidare åläggs det observatören att vara uppmärksam på och rapportera åska, dimma och norrsken. Om något speciellt inträffar så ska det rapporteras. Det kan vara väldiga hagel, eller så kraftiga vindbyar att träd rycks upp, till exempel. Detta har dock inte hänt under nuvarande observatörens tid. Inte än.

Hur gör ni om du åker bort några dagar?

– Jag är oftast hemma. Om jag åker bort så får jag göra en sammantagen rapport och ta snittet på den temperatur som har varit.

Strax intill väderstationen i Härsnäs bor Stefan Ilstedt. Han var hemma på måndagen men led inte av värmen, säger han.

– Vi har så lummigt i vår trädgård och har flera uteplatser att välja på. Vi kan flytta oss runt för antingen sol eller skugga, säger han och visar på sin favoritplats. Alldeles intill ett porlande litet vattenfall står en stor och fet lönn. I dess väldeliga skugga trivs Stefan. Där vill han sitta och lukta på blommorna. I alla fall läsa tidningen under lönnens djupa grönska.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!