"Om man ställer sig på tå ser man Gotland"

Skärgården är populär på sommaren. Åker man till Häradskär kommer man till dess slutstation. Vid horisonten möts havet och himlen.

Utanför Häradskär tar skärgården slut och vid horisonten möts hav och himmel. Lasse Åman njuter av vyn.

Utanför Häradskär tar skärgården slut och vid horisonten möts hav och himmel. Lasse Åman njuter av vyn.

Foto: Gunnar Hagberg

Häradskär2020-07-26 16:00

Där Lasse Åman står på den yttersta klippan tar skärgården slut. Längre ut går inte att komma torrskodd. Det öppna havet tar vid. Långt där borta, vid horisonten, möts himmel och hav i flera nyanser av blått. En vy att njuta av för stunden och bära med sig i minnet för lång tid framåt.

– Om man ställer sig på tå ser man Gotland, säger han och sträcker på sig.

Gör man? Säkert?

– Nä, kanske inte. Men molnbankarna du ser långt där borta står över land. Över Visby. På så sätt ser man Gotland.

undefined
Utanför Häradskär tar skärgården slut och vid horisonten möts hav och himmel. Lasse Åman njuter av vyn.

Vi befinner oss på Häradskär i Gryts skärgård. Fast ändå inte. Men bra nära. Den gamla lotsplatsen ligger egentligen på intilliggande Stångskär – även Fyrskäret i dagligt tal – och vill man till Häradskär "på riktigt" får man ta spången som förbinder dem båda. En kort förflyttning.

– Många besökare tror att de är på Häradskär redan. Men det är de inte. Då får man förklara läget och visa vägen, säger Lasse Åman vars släkt har varit verksam här ute i flera generationer.

För de allra flesta är Häradskär detsamma som den imponerande fyren på platsen som tändes för första gången redan 1863. Ända sedan 1600-talet har olika sjömärken på Häradskär lotsat sjöfarten rätt i vattnen i yttre havsbandet. Ett av dessa sjömärken var en spira på en stång, därav namnet Stångskär. Häradskärs fyr är bara en av den kände fyrkonstruktören Gustav von Heidenstams många skapelser utmed den svenska kusten.

undefined
Fyren på Häradskär är nästan 30 meter hög.

För besökaren är fyren ett givet mål. När man har tittat sig mätt på horisonten kan man med fördel rikta blicken uppåt för en stund och granska det nästan 30 meter höga och rödmålade pelartornet. Ett tilltalande och iögonfallande motiv, det också.

Annars kommer man till Häradskär för lugnet och känslan av att befinna sig i en drömlik miljö mellan land och hav. Vänder man blicken utåt, finns det egentligen ingenting som bromsar upp synfältet. Ett hav som övergår i en himmel.

– Det är väldigt speciellt här ute, konstaterar Lasse Åman.

– Många av besökarna vill uppleva naturen så här långt ut i skärgården. Fågelskådarna får sitt medan många söker stillheten.

Lasse Åman hämtar med båt vid Fyrudden och vi styr kosan österut medan öarna blir färre och färre, ödsligare och ödsligare. Han har redan levererat en besöksgrupp, en släktträff från England, till den gamla fyrplatsen och medan gruppen rör sig i riktning mot fyren berättar han om övernattningsmöjligheterna.

undefined
Vid den gamla fyrplatsen finns det tre lägenheter som går att hyra. Även bagarstugan erbjuder sängplatser.

– Vi har tre lägenheter plus bagarstugan som man kan hyra. Totalt rör det sig om 18–20 bäddar. Det brukar vara väldigt populärt även om vi fick ta emot mycket avbokningar i våras på grund av coronautbrottet. Vi siktar ändå på att ha öppet som vanligt i sommar. Här ute känns viruset långt borta, säger Lasse Åman.

Vi tar spången över till "riktiga" Häradskär, går över klippor och är snart framme vid den gamla lotshamnen där Kenneth och Bo Magnusson hyr ut bäddar i lotsutkiken och radiostationen. Totalt handlar det om tolv sängplatser. Precis som Lasse Åman förvaltar de sin del av ön för Statens fastighetsverks räkning och gör den tillgänglig för allmänheten.

Allmänheten utgörs i det här fallet av Henrik Blomberg från Bromma. Han och sambon har hyrt in sig för ett par tillbakalutade skärgårdsdagar i avskildhet.

– Vi badar, fotar och bara njuter av lugnet. Jag kände till Häradskär sedan tidigare och kunde googla mig fram till att det faktiskt gick att bo här också, säger han.

Horisonten

På Häradskär är det fri sikt till horisonten. Men hur långt är det till horisonten? Avståndet går att räkna ut med den här formeln: Kvadraten på avståndet till horisonten är ögats höjd över havsytan gånger jordens diameter (12 750 km). Vid en ögonhöjd på två meter över havsnivån, är avståndet till horisonten över öppet hav cirka 5,05 km eller 2,7 nautiska mil.

Karta: Häradskär
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!