Här står Sveriges högsta träd

Östergötland har begåvats med en unik botanisk sevärdhet: Landets högsta träd – en silvergran – växer på Omberg. Men det var nära att den avverkades.

16 januari 2017 15:27

Det är tidskriften Skogen som berättar om hur en grupp elever vid Garphyttans skogsmästarutbildning under förra året gjorde en utflykt till Omberg. Eleverna misstänkte, utifrån så kallade laserdata, att landets högsta träd kunde växa på det mytomspunna berget i västra Östergötland. Misstankarna visade sig stämma. En silvergran uppmättes till hela 49 meter. En senare mätning har visat att trädet i själva verket är 49,5 meter och har en omkrets på 330 centimeter. Till Skogen säger Christer Samuelsson, planerare för skogsägaren Sveaskog på Omberg:

– Det är bra bonitet, bra jordar. Silvergranar har också bättre växtlighet och blir kraftigare än vanliga granar.

Sveaskog hade planer på att avverka den aktuella granen och flera andra nästan lika höga granar – men efter upptäckten har beslutet omprövats. Området där den resliga bjässen står ska lämnas i fred.

– Planen var att det skulle avverkas, men så blir det inte nu. Nu får träden vara kvar, säger Christer Samuelsson till Skogen.

Nyheten om att Sveriges högsta träd växer på Omberg har så sakta börjat sprida sig i naturintresserade kretsar. Konstnären Gebbe Björkman skriver om fyndet på sin blogg, Gebbes naturliga dagbok. Han beskriver hur han tillsammans med kamrater nyligen besökt växtplatsen: "Vi suckar av lycka, kramar trädet, undersöker och spanar uppåt mot toppen". Gebbe Björkman menar att trädet, som planterades av Ombergs skogsskola, är cirka 150 år gammalt – och att det fortfarande växer och har förutsättningar att bli betydligt högre än i dag.

Jättegranen på Omberg är minst en meter högre än det tidigare kända högsta trädet i landet. Det trädet växte i Värmland och fälldes i början av 2000-talet. Enligt en enkätundersökning, som Gebbe Björkman refererar på sin blogg, utsågs år 2013 en gran i Skåne till landets högsta träd. Det trädet, 44 meter högt, är dock slaget med fem och en halv meter av Ombergsgranen.

Ännu så länge är det förmodligen inte helt lätt att hitta fram till landets högsta träd. Gebbe Björkman föreslår att en nedlagd trädstig på Omberg nu måste upprustas och platsen märkas ut. "Detta varken får eller kan negligeras", skriver han på bloggen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Fredrik Quist