Det handlar om det gamla parkeringshuset i korsningen Västanågatan/Västra vägen som byggs om till lägenheter. En tipsare kontaktade Corren och hade även tagit egna bilder på hur arbetarna rörde sig på olika platser på taket. Det finns inga skyddsräcken. Vår fotograf Adam Wrafter kom till platsen och kunde också se att man rörde sig utan säkerhetslina. Stångåstadens fastighetschef Michael Stenberg tar mycket allvarligt på det.
– När vi fick veta det började vi med att säkerställa att ingen jobbade utan säkerhetslinor just nu. Men då var arbetet nedlagt för dagen. Vi har bestämt ett möte med huvudentreprenören Gärahovs bygg ab under morgondagen, säger Michael Stenberg.
– Just nu vet jag inte mycket mer. Men stämmer det så är det inte bra.
"Har uppenbart inget skydd"
Gärahovs vd Per Larsson säger att man inte accepterar att takarbetare rör sig på taken utan säkerhetslinor. – Men vi har en medarbetare som pratar med pressen. Du får ringa honom, säger Per Larsson.
Det är ekonomichefen Mårten Ewertson som även han understryker att de inte tolererar att man fuskar med säkerheten. När han får se hur arbetarna rör sig på taket säger han så här:
– Det är en av våra underentreprenörer som är där för taksäkerhetsarbeten. De har uppenbart inget skydd.
Vad gör ni nu?
– Vi kontaktar genast underentreprenören och ger dem en repetition av reglerna för vad som gäller. Det är vad vi gör i det här läget, svarar Mårten Ewertson.
"
Ja
, det är våra gubbar"
Inte långt senare ringer underentreprenören upp oss. Det är David Andersson på Hägnens plåtslageri som har fått beställningen från Gärahovs bygg ab. Han säger så här:
– Ja, det är våra gubbar på taket och jag är ganska besviken. Men de berättar att de har lämnat säkerhetslinorna på taket för att gå på fikarast. Det spelar givetvis ingen roll, men det är deras förklaring.
På en av bilderna ser man hur de måste hålla i varandra för att ta sig upp eller ned för en klack på taket.
– Även där skulle det förstås ha funnits säkerhetslinor. Vi är ett litet företag, vi känner varandra utan och innan. Skulle det hända något så skulle jag ju aldrig kunna förlåta mig själv.
Och vad gör ni?
– De kommer att få studera säkerhetsrutinerna ordentligt och så ska det här aldrig hända igen, säger David Andersson.
Kräver oftast säkerhetsutrustning
Magnus Cato, ombudsman på fackförbundet Byggnads Öst, säger att det alltid finns ett ansvar för att Arbetsmiljölagen följs, högre upp i beställarledet.
– Visst har en underentreprenör ett stort ansvar. Men huvudentreprenören ska se till så att säkerheten följs. Och inte minst beställaren. Det är kanske extra allvarligt att ett kommunalt bolag som Stångåstaden inte kontrollerar sina byggarbetsplatser mycket mera regelbundet, säger Magnus Cato.
Han poängterar också att säkerhetskraven kan skifta beroende på situation.
– Man gör alltid en riskanalys först, det kan handla om skyddsräcken, eller takets lutning. Men arbete på hög höjd kräver oftast säkerhetsutrustning, säger Cato.
Han uppger att han kommer att skicka en ombudsman till byggarbetsplatsen på Västanågatan för att göra en kontroll.
– Det finns anställda med kollektivavtal där och då kan vi komma in, säger Magnus Cato.