Projektet riktar sig till personer med utländsk bakgrund som bedöms ha goda förutsättningar till att bedriva företag i Sverige.

– Vi vet att många nyanlända har drivit business i sina hemländer, och vi tror att de skulle kunna göra det här också. Därför är det viktigt att de som har erfarenhet av företagande ska få chansen att visa det, säger Kristin Ericsson, verksamhetsledare.

Det här är ett pilotprojekt som ska genomföras på två ställen i länet, i Motala och Mjölby. Urvalet av deltagare görs från intresserade i hela västra delen av länet. De som blir utvalda får sedan lära sig de grundläggande beståndsdelarna i egenföretagande.

Artikelbild

| Deltagare. Målsättningen är att ha drygt 10-14 deltagare vid kurstillfällena. Här är en grupp som just nu utbildas.

– De här personerna kokar av bra idéer. Vår målsättning är att de efter kursen ska starta egna företag, men det viktigaste är egentligen att de får upp intresset för att driva eget, säger rådgivaren Ingela Lindefelt.

Noeline Nakitende från Uganda och Vesna Babic-Brkic från Bosnien-Hercegovina säger att de båda har planer på att starta egna företag i Sverige och att den här kursen är viktig för dem. På flera olika sätt.

– I mitt hemland jobbade jag inom skolan. Det vill jag göra även här. På kursen får vi lära oss massa saker bland annat att knyta kontakter, vilket är jätteviktigt, säger Noeline Nakitende.

– Jag hade ett eget företag. Det var ett center för kvinnor som ville gå ner i vikt och må bra. Jag skulle vilja göra något liknande här i Sverige, säger Vesna Babic-Brkic.