Någon som minns Erik Freiholtz "Temperatur.nu" – Linköpingsstudenten som fick många att rapportera utomhustemperaturer runtom i landet? Det stannade inte där. Det var snarare startskottet. I dag omsätter hans webbshop 18 miljoner och han beskriver den som Sverigeledande inom hemautomation.
– Det var egentligen aldrig tanken. Jag startade företaget när jag märkte att det fanns ett intresse för väderstationer. Det hade jag upptäckt när jag själv byggde en liten temperaturmätare för min garderob på mitt studentrum. Jag ville ha koll på temperaturen där jag hade min dator. En sensor blev över och jag hängde den utanför mitt fönster för att ha koll på temperaturen, berättar han.
Webbshopen bara en hobby
Sedan skapade han Temperatur.nu, och folk började rapportera in sina utomhustemperaturer. Därefter startades det lilla företaget som han sålde temperatursensorerna från.
– Under tiden lämnade jag mina fysikstudier på universitetet och läste till sjuksköterska i stället. Jag har kört ambulans och jag har jobbat på intensivvårdsavdelningen för tidigt födda barn. Egentligen tyckte jag att jag hade mitt drömjobb. Webbshopen var bara en hobby.
Teknikintresset fanns kvar, och företaget som han drev från källaren hemma i villan växte i omfattning. Han beställde in allt fler tekniska hemprylar som han först testade själv och sedan började sälja.
– Klart att jag märkte att det gick bra. Det blev nästan ett problem när det kom en ny pall med saker som man beställt och man insåg att källaren var full.
Sex anställda
2009 anställde han en person och något år senare ytterligare en. För ett och ett halvt år sedan tog han steget och skaffade en egen lokal för företaget. Nu har företaget sex anställda.
– Jag slängde helt enkelt ut mitt företag ur källaren, säger han och skrattar lite. Det gick inte att vara kvar hemma i huset. Nu börjar vi växa ur våra lokaler igen. Smarta hem med uppkopplade prylar och att styra saker på distans håller på att explodera på marknaden, säger han.
Det som nu är på väg att slå igenom stort är det så kallade sakernas internet, internet of things eller IoT. Sakerna i hemmet kopplas upp mot internet och med hjälp av sensorer skapas smarta funktioner. Exempel kan vara att husägaren får ett meddelande skickat till sig om man har glömt stänga garageporten eller att temperaturen sänks automatiskt när ingen är hemma.
Vilken typ av prylar säljer mest?
– Temperatursensorn är fortfarande populär. Men möjligheten att tända och släcka hemma via mobiltelefonen, eller att kolla om dörren är låst på distans är också populärt. En sensor som visar när brevbäraren lyfter på locket till brevlådan är ett annat exempel. Du kan sätta sensorer på det mesta. Och folk börjar upptäcka att det är väldigt praktiskt.
Den lilla lokalen i Johannelund hyser både administrationi/ekonomi, lager, testverksamhet, paketering, support och mindre produktion. Åsa Larsson löder vädersensorer och lysdioder på ett kretskort. Det var hon som anställdes först, 2009.
– Det är ett fritt jobb, många arbetsuppgifter och det är roligt att få nya arbetskamrater, säger hon.
Anna Sandahl, elektroingenjör, var själv kund när hon sökte sig till företaget. Hon arbetar med testerna.
– Hemma har jag väldigt mycket smarta, uppkopplade prylar så det här jobbet passar mig. En av våra konkurrensfördelar är ju att vi testar produkterna för att se vilka som funkar ihop. Vi kan även jämföra olika märken och ta in det vi tycker fungera, säger hon.
Erik Freiholtz tror att verksamheten kommer att växa. Men han vill inte ännu ta steget till att utöka lokalerna.
– Fast jag ser ju hur trångbodda vi är så det kommer kanske snart. Hemautomation, uppkopplade, smarta saker i hemmet kommer att öka kraftigt de närmaste åren. Och vi är väldigt långt framme med många produkter.