Hans prilla svider mindre

Ett ångestladdat möte med tandläkaren fick snusaren Bengt Wiberg från Linköping att tänka om. Men att sluta snusa, det var inte aktuellt. I dag är hans tandkött friskt och han har sökt patent på sin snusuppfinning i 39 länder.

Gillar snus. Tandköttet sa ifrån. Men Bengt Wiberg ville inte sluta att snusa, så han skapade ett skyddande membran på prillan.

Gillar snus. Tandköttet sa ifrån. Men Bengt Wiberg ville inte sluta att snusa, så han skapade ett skyddande membran på prillan.

Foto: Åke Hultqvist

Linköping2016-12-27 10:00

– Tandläkaren kollade mitt irriterade tandkött liksom den stora gropen i slemhinnan och sa att jag måste sluta snusa, annars riskerade jag tandlossning. Sedan gick jag tillbaka till mitt jobb. Satte mig i stolen och stirrade. Då kändes det som en dödsdom, berättar Wiberg.

– Efter 40 års snusande ville jag inte sluta. Men när jag tog en prilla, så sved det i tandköttet i läppen så mycket att det inte gick längre, fortsätter han.

Bengt Wiberg är uppvuxen i Linköping och har studerat vid Linköpings universitet. Han gillar anekdoter och berättar att han jobbat i Saudiarabien på tidigt 1990-tal, och eftersände Corren dit. Sedan många år har han arbetat som ekonomichef i Lidingö stad. Och det var där som han sjönk ihop i kontorsstolen efter tandläkarbesöket. Och började fundera. Och kom på en ide!

– Jag gick till första förbandshyllan på kontoret, tog fram ett plåster och lade det över snusportionens ena sida framför portionssnusen och stoppade den under läppen mot tandköttet. Och det slutade att svida!

På det viset fortsatte han i något år. Han förfinade metoden, med kirurgtejp, och snusade vidare.

– Så gick jag tillbaka till samma tandläkare och fick veta att min mun nu var helt frisk och återställd.

Bengt nöjde sig inte med det. Han samlade ihop sina erfarenheter och tankar ... men hejdade sig själv precis innan han skulle skicka dem till tobaksjätten Swedish Match.

– Då kom jag på att om jag har det här problemet så har nog väldigt många andra det. Och jag började fundera på om jag inte kunde utveckla den själv.

I stället gick han till Start-Up Stockholm, som är ett slags utvecklingscentrum för nya företagsidéer. Och där fick han hjälp.

– De trodde på min idé och jag patentsökte den. Sedan sade jag upp mig från min trygga tjänst i stadshuset. Det har jag inte ångrat, även om jag ännu inte tjänar några pengar på det här.

Nyligen blev lösningen "Stingfree snus" en av vinnarna i innovationstävlingen Venture cup 2016.

Nu har han utvecklat idén. Det är inte längre ett plåster som sitter på snusen, utan ett litet 0,025 millimeters ogenomsläppligt membran. Han har nyligen fått patent i Sverige och ansökt om det i hela Europa, Turkiet och inte minst i USA där snuset ökar. Och kontakten med Swedish Match och andra snustobaksföretag har han tagit. Swedish Match har redan tecknat licens, utan ensamrätt. Han berättar också att han har haft kontakt med forskare om tobaksberoende och snusets negativa hälsoeffekter, som Bengt Wiberg själv menar är betydligt mindre än tobak man röker.

– Jag hoppas att min uppfinning blir en lösning som kan få folk att sluta att röka. En liten undersökning jag har gjort med 660 snusare visar att ungefär 40 procent av dem känner obehag av att snusen svider. Hela 16 procent gillar det, och resten är neutral. Kan man få människor att välja en prilla som inte svider i stället för att röka så kan man rädda många från de problem som cigarretten ger.

Det finns många diskussioner om tobaksanvändning. Regeringen har ställt sig bakom ambitionen att Sverige ska vara rökfritt år 2025. Organisationen Läkare mot tobak rekommenderar dock inte snus som metod mot att sluta röka.

Vad säger du om risken med att snuset blir en inkörsport till tobak om obehaget minskar?

– Visst kan det betyda att fler snusar. Men det finns ju en risk med att folk tar andra droger eller så. Jag tror inte att man kan skydda sig mot allting. 12 000 svenskar dör av rökningsorsakade sjukdomar varje år, svarar Bengt Wiberg.

Vad tror du att alla dessa patent kan innebära för dig ekonomiskt?

– Risken är ju förstås att jag blir "snus-kigt" rik, säger Bengt Wiberg. Men annars ser jag det som att jag har gjort något bra för alla snusare.

Snus mot rökning?

Det finns många undersökningar som visar att rökning inte är bra för hälsan, inte minst för lungorna. Tobaksbolaget Swedish Match argumenterar för att snuset kan hjälpa vissa personer att sluta röka. Organisationen Läkare mot tobak avråder dock starktk från att byta tobak mot tobak. De båda sätten att ta nikotin på går inte att jämföra, menar organisationen. I stället säger man att effekterna och hälsoriskerna för snusaren bör jämföras med att inte alls använda tobak. Även snus innehåller ämnen som är skadliga för hälsan och som kan vara cancerframkallande.

För mer information om tobakens effekter:

www.tobaksfakta.se

www.doctorsagainsttobacco.org

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!