I nästan vartenda gym står det en roddmaskin i något hörn. Den används vanligen mest för uppvärmning innan man går lös på de andra redskapen i lokalen. Många tycker nog att efter några minuter blir roddmaskinen både jobbig och tråkig.

Men inte Magnus Käck i Mjölby.

Han är en ganska vanlig 51-årig man med ett intresse för träning. När han var yngre tävlade han i längdskidor, och har åkt några Vasalopp. När barnen började på innebandy i dåvarande hemorten Ljungsbro engagerade han sig mer i deras träning, ställde upp som ledare i klubben.

Artikelbild

| Bra träning. Skonsam och allround, menar Magnus Käck att träningen på roddmaskin är.

– För sju åtta år sedan började jag träna på gym och kom i kontakt med roddmaskinen som stod där. Jag märkte att den var bra till att värma upp. Den gav en bra allroundträning, berättar han.

85 procent av kroppens muskler aktiveras när man tränar rodd. Det är en skonsam träning som bygger upp och stärker konditionen. Perfekt alltså, men är det inte väldigt tråkigt?

– Många tränar på fel sätt och med dålig teknik. Rodd är mer tekniskt än man tror. Det är inte armarna som ska jobba, säger han.

Som ni förstår så har han blivit biten av den här träningen. Han har en egen roddmaskin hemma, men tränar förstås även på gym. Men sedan ett par år tillbaka tävlar han i denna sport som är i sin linda i Sverige men desto större utomlands, i England, USA, Australien, Frankrike.

Artikelbild

| Program. En liten dator på roddmaskinen hjälper till att lägga upp träningen.

Genom medlemskap i träningsklubben Nocout och den engelska Sub7-klubben har han fått kontakter med andra som är intresserade av inomhusrodd. Två gånger har han deltagit i brittiska öppna mästerskapen som ordnas varje höst på OS-velodromen i London. I höstas var han ende svensk på detta stora arrangemang som har stor publik. I februari bär det iväg till Paris och franska öppna. En något mindre tävling..

– Huvudmålet för mig är att hålla mig i form. Sedan är det en bonus att kunna tävla internationellt. Tinne och jag gillar båda att träna, och att resa. Så här kan vi kombinera.

Tinne har testat att ro men hon tycker att det är för tungt. Tillsammans går de på gym och tränar. Men än så länge är det bara Magnus som kör på roddmaskinen.

– Jag är en vanlig gubbe som älskar att träna. Folk tycker att det låter exotiskt att resa utomlands och tävla. Men jag tror att det här kommer att bli allt större, säger han.

Roddförbundet håller på att få upp ögonen för tävlingsformen. En enkät har gjorts bland aktiva och Magnus tror att inomhusrodd har framtiden för sig.

2 000 meter är den dominerande distansen, Magnus personbästa är 6.47. Men det förekommer både sprintdistanser och halvmaror. Magnus har erbjudit sig att hjälpa till som instruktör på sitt gym.

– Det vore kul om fler fick upp ögonen för tävlingsformen, säger han.