Det är kväll när Göran Redin, pojken som var så vetgirig och ställde frågor om Gustav II Adolf, återvänder till Björsäter för en författarafton i Träffpunkten.

– Det är alltid kul att komma tillbaka. Det är femte året som hembygdsföreningen bjuder in, säger Göran Redin som numera bor i Stockholm.

Han är väl uppskattad hemmavid. Bland åhörarna finns förstås fröken från lågstadiet, gamla grannar, bästa kompisens mamma, en gammal barnvakt och andra bekanta, men också några nya ansikten.

Artikelbild

| Fyra hittills. Göran Redin har precis gett ut den fjärden delen i sin Lövberga-serie.

Det är Göran Redins historiska romanserie, som utgår från gården Lövberga i Björsäters socken, som lockar. Lövberga-serien tar sin början år 1610 då tvillingarna Erik och Karin föds. Läsarna har kunnat följa deras gripande livsöden genom fyra böcker. Här finns svält, hämnd, avundsjuka, krig men också djup vänskap och kärlek.

Erik rider med tiden ut i kriget med Östgöta ryttare och Karin hamnar som förvaltare på Lövsta bruk.

– Jag skriver på den femte nu och planerar att ge ut tio böcker i serien. Då har jag räknat ut att vi kommer vara framme vid 1648, samma år som det 30-åriga kriget slutar.

Liksom böckernas Erik och Karin har Göran sina rötter i Björsäter, i Lövenborg. Det är härifrån han samlat miljöer; som Valsingebornas kyrkväg, gölen (eller göla som det heter på Östgötamål), den stora stenen, backen och den skarpa kurvan upp mot gården Lövberga.

Artikelbild

| Köper. Böckerna om tvillingarna Erik och Karin från Björsäter har blirivt populära hemma i byn. Curt och Lena Djurström köper.

I böckerna, såväl som på kartan finns bland annat Slanten, Tegelsäter och Mörkedal. Lövberga är den enda gård som faktiskt inte finns.

– Jag har gett den ett annat namn. Det är egentligen Bråta gård.

De många platserna och gårdarna som beskrivs har kommit att locka besökare till Björsäter.

– En slags Lövberga-turism, säger Göran Redin roat och funderar på en karta över socknen.

Pia Johansson, som är en av 60-talet åhörare under kvällen, uppskattar skildringarna av historia och personer i böckerna, men också beskrivningarna av bygden.

– Göran skriver på ett sånt sätt att man ser det framför sig.

Lena Carlsson delar den uppfattningen.

– Det är något extra när man känner igen sig.

Under den obligatoriska pausen för kaffe passar många på att köpa böcker. Den fjärde "En vilsen själ, har nyligen kommit ut, och recenserades tidigare i veckan i Corren. Majvor Nilsson köper:

– Göran är duktig på att få med det mänskliga och får med mycket känslor.