"Han lämnar ett hål efter sig"

Tidigare kanaldirektören och entreprenören Claes-Göran Österlund har avlidit, 70 år gammal. Värmen och kärleken verkar inte ha några gränser när hans vänner minns honom.

8 februari 2017 07:30

– Man skulle kanske tro att en som jag och en som han skulle ta ut varandra, säger förra landshövdingen och dåvarande styrelseordförande i Göta kanalbolag, Björn Eriksson. Men det var precis tvärtom. Han blev en av mina absolut bästa vänner, från hans tid som hotelldirektör för Ekoxen i Linköping och som kanaldirektör.

– Han ringde mig ofta och bara frågade hur det var. Han lämnar ett hål efter sig!

Björn Eriksson minns särskilt Österlunds entreprenörskap och idéspruta:

– Det var idéer som var så entreprenöriellt kluriga att man baxnade. Att hålla höns i anslutning till Ekoxen! Eller när vi för kanalens räkning reste till Skottland och hämtade ett ägg från sjöodjuret Loch Ness, och sedan planterade det i Vättern..., säger Eriksson och andas en stund.

– Det är klart att jag undrade om han inte hade gått för långt. Men det fungerade! Han var inte bara en idéspruta. Han hade sådan värme och omtanke i allt han gjorde.

Riksdagsmannen Johan Andersson (S), mångårigt kommunalråd i Motala, hamnade i Vätterrodden mellan Hästholmen och Hjo tillsammans med Österlund.

– Han övertalade mig och fick det att framstå som en lusttripp. Det var bland det jobbigaste jag har gjort! Men under de där sex timmarna i roddbåten hann vi prata om allt mellan himmel och jord.

Johan Andersson påpekar att Österlund startade marknadsföringen av landturism längs Göta kanal.

– I dag är kanalen ett större turistmål för besökare på land. Han förstod det och hans stora insats för kanalen är förstås hur han marknadsförde den.

Claes-Göran Österlund engagerade sig för många saker även efter sin tid som kanaldirektör. Han ställde sig på organisationen Rädda Vätterns sida. En som minns honom är Lotta Karlsson, tidigare turistchef i Motala som nu driver turistföretaget Svecia travels.

– När jag tänker på honom så blir jag allra mest glad, säger Lotta Karlsson. Han var vårt företags mentor. Och han kunde vara ganska tuff mot oss. På ett bra sätt. Han ville att saker skulle hända. Men han gödslade inte med beröm. ”Det där gjorde du bra, Karlsson” sa han. Motormuseets Jan-Ove Boll säger så här:

– Han satt i vår styrelse och var engagerad in i det sista. Och han hade också ett stort bilintresse. Han var en perfekt ambassadör och alltid positiv.

Som styrelseordförande i Barncancerfonden gjorde Claes-Göran Österlund avtryck både bland medarbetare och i organisationen.

– Han var drivande i att sätta det ambitiösa målet att dubbla insamlingen under fem år, något som Barncancerfonden lyckats med. Utan Claes-Görans drivande energi hade det nog inte gått. Han var också otroligt öppen och varm som människa, säger fondens generalsekreterare Per Leander.

I Linköping finns Wiknings-commissionen, en orden som träffas och äter mat en gång om året och delar ut stipendier till duktiga gymnasister. Där var Österlund stormästare i ett tiotal år, tills i somras.

– Man blev väldigt stolt över att vara med i commissionen när han talade. Han var en stor man och intog rummet och han var en god och klok talare, säger stormästaren Dennis Östryd.

Närmare hemmaplanet, på Kvarns herrgård, engagerade sig Österlund för militärområdet Kvarns och skjutfältet Prästtomtas historia. När Försvarsmakten tog marken i anspråk på 1960-talet fick invånarna i torpen flytta, många till Borensberg.

– Han var väldigt entusiasmerande när vi arbetade med en bok om Kvarns historia. Sent i höstas var vi ute tillsammans och satte upp en skylt som pekar ut var torpet Kråksången stod, berättar Anders Åhammar, hembygdsföreningen i Borensberg.

Björn Eriksson påminner om att Claes-Göran Österlund ofta citerade Göta kanals grundare Baltzar von Platens ord, så här:

"Du kan vad du vill, och när du säger att du kan inte, så vill du inte."

Claes-Göran Österlund blev 70 år gammal.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ulrik Svedin