Snart dags för influensatopp

Influensan kommer varje år och årets influensatopp kan snart vara här, enligt Folkhälsomyndigheten.

Staffan Gullsby, medicinskt sakkunnig läkare på 1177 Vårdguiden.

Staffan Gullsby, medicinskt sakkunnig läkare på 1177 Vårdguiden.

Foto: 1177

Hälsa2018-01-28 21:30

Ett sätt att mäta när influensatoppen kommer är antalet telefonsamtal till 1177 Vårdguiden som handlar om feber hos barn, de brukar nå en topp i februari.

Förkylningar verkar också höra vintersäsongen till. En eller flera förkylningar är inte ovanligt. Influensa är en sjukdom som kan ge liknande symtom som en förkylning. Staffan Gullsby, medicinskt sakkunnig läkare på 1177 Vårdguiden, förklarar i ett pressmeddelande, skillnaden på en influensa och en vanlig förkylning:

– Symtomen kan delvis vara desamma som snuva, hosta och halsont. Men en influensa kan även ge fler och andra symtom som exempelvis muskelvärk och huvudvärk. Man känner sig också ofta sjukare och tröttare och har högre feber om man har influensa.

Hur kan man förbereda sig inför influensatoppen?

– Det är svårt att helt undvika att bli smittad. Men en god handhygien och att undvika närkontakt med personer som är sjuka i influensa minskar i alla fall risken.

Vilka tips har du till den som kanske har influensa just nu?

– Stanna hemma från skola eller arbete så länge du har feber eller känner dig sjuk, tvätta händerna ofta och använd handsprit. Då kan du undvika att sprida influensan vidare. Se till att få i dig vätska och använd smärtstillande eller febernedsättande läkemedel om du behöver. Ta det lugnt och vila, avslutar Staffan Gullsby.

Du som tillhör en riskgrupp rekommenderas att vaccinera dig mot säsongsinfluensan och det är inte försent för den här säsongen, enligt 1177 Vårdguiden. Det är däremot hög tid att göra det då det tar två veckor innan du har fullgott skydd.

Du kan fortfarande få influensa trots att du har vaccinerat dig, men sjukdomen blir ofta lindrigare.

Riskgrupper:

Folkhälsomyndigheten rekommenderar dig som tillhör en riskgrupp att vaccinera dig mot influensa. Det gäller både barn och vuxna. Till riskgrupperna räknas du om något av följande stämmer in på dig:

Du är 65 år eller äldre.

Du är gravid.

Du har en hjärtsjukdom.

Du har en lungsjukdom, som KOL eller svår astma.

Du har diabetes typ 1 eller diabetes typ 2.

Du har kraftigt nedsatt immunförsvar på grund av en sjukdom eller en behandling.

Du har kronisk leversvikt eller njursvikt.

Du är mycket kraftigt överviktig.

Du har en neuromuskulär sjukdom som påverkar andningen.

Du har flerfunktionshinder.

Källa: 1177 Vårdguiden

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!