Fritt val en kostsam affär

Vårdval Halland kostar skattebetalarna 160 miljoner, räknat på fyra års sikt.Primärvården får pengarna under fyra år för att kunna anställa mer personal.

Foto:

HALMSTAD2007-09-11 00:00

- Det här är absolut ingen besparing. Vi satsar på primärvården, säger "mamman" till Vårdval Halland, landstingets ekonomichef Anette Henriksson.

Hon kläckte idén till modellen som sjösattes i januari i år, efter tre års förberedande arbete i landstinget.

- Vi såg att tidigare ersättningssystem inte styrde mot landstingets mål om valfrihet i primärvården, säger Anette Henriksson.

- Folk som ville byta vårdcentral välkomnades inte.

Anette Henriksson införde skolpeng under tiden som ekonomichef i Malmö kommun.

Erfarenheten omsatte hon i patientpengen som Vårdval Halland bygger på. Åtta månader efter starten är hon nöjd. Folk väljer och det är viktigast, säger hon.

- Ökad konkurrens skärper vårdcentralerna och leder till bättre tillgänglighet.

Hallands landsting har länge haft god tillgång på distriktsläkare (till skillnad från läkarbristens Östergötland; reds anm). Men vårdval Halland handlar i första hand inte om att rädda dagens utan morgondagens vård, säger Anette Henriksson.

Ger trygghet

- Ska vi ha råd med bra vård i framtiden måste tillgängligheten öka.

Det fria valet ger invånarna den tillit och trygghet de behöver för att inte springa till doktorn i onödan, är Anette Henriksson övertygad om.

- För att trygga vården på sikt är det också nödvändigt att få ut mycket mer vård från sjukhusen till den billigare närsjukvården som ges nära invånarna, säger hon.

Krav på täckningsgrad

Kravet på täckningsgrad är därför ett viktigt instrument i Vårdval Halland. Vårdcentralerna måste, för att få full ersättning, sköta 80 procent av all basal sjukvård (inkluderar ej specialistvård på sjukhus) för de listade patienterna. Vårdcentralen förlorar pengar om patienter inte söker där i första hand utan i stället går till akuten på sjukhuset, eller privata läkarmottagningar.

Kan göra mer

Hittills har ingen klarat kravet på 80-procentig täckningsgrad. Vårdcentralerna är också kritiska och menar att kravet satts orimligt högt, men Anette Henriksson planerar att skärpa det ytterligare.

- Det är möjligt att göra mycket mer utanför sjukhusen än vad man gör i dag, är hon övertygad om.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om