Många långtradare fortsätter fartsynda

Svenska bilister har släppt på gasen. Men lastbilschaufförerna fortsätter att stå på. Värst är det på 50-sträckor där nästan 7 av 10 långtradare kör för fort visar siffror från Trafikverket.

Foto: Peter Jigerström

Foto: Peter Jigerström

Foto:

Halmstad (TT)2010-09-17 06:30

- Det är oerhört allvarligt med tanke på de långa bromssträckorna, säger Anna Knutsson, nationell samordnare på Trafikverket.

Tunga fordons fortkörningar kostar runt 20 människor livet varje år enligt Trafikverket. Dessutom 220 000 ton i extra koldioxidutsläpp.

- Det handlar både om människoliv och klimatet, säger Anna Knutsson.

2 600 observationer

Verkets observationer av olika trafikgrupper förra året, som presenterades under trafiksäkerhetsseminariet i Tylösand, visar att förarna av lastbil med släp bryter mot fartgränserna i stor omfattning.

På 50-sträckor kör 66 procent för fort. På 70-sträckor är det häften och på 90-sträckor, där lastbilarna får köra max 80, bryter 55 procent mot fartgränsen.

- De siffrorna bygger på 2 600 observationer, säger Anna Knutsson.

Mindre diesel

Trafikverket mäter också medelhastigheten på ett 80-tal platser runt om i landet varje månad. Trenden är tydlig - trafiken rullar allt långsammare.

Sedan 2005 går kurvan rejält neråt för personbilarna. Även övrig trafik, där tunga lastbilar står för den största andelen, har medelhastigheten gått ner, men inte alls i samma utsträckning.

Förvånande

Verkets generaldirektör Gunnar Malm, som själv har ett förflutet inom åkeribranschen, är överraskad.

- Det förvånar mig att hastigheterna inom den tunga trafiken inte har gått ner så som man kan förvänta sig eftersom hastighet har direkt beröring med plånboken. Med lägre hastigheter går det åt mindre diesel och det vet de stora åkerierna, säger han.

Tuffare tag

Han tror att det handlar om inställningar hos enskilda förare. Argument om att det måste gå undan för att hinna passa tider och klara sig mot utländska lastbilar ger han inget för.

- Rena svepskäl. Det finns mig veterligen ingen analys som styrker att de utländska förarna skulle bryta mot hastighetsgränserna oftare än de svenska, säger han.

Verkets trafiksäkerhetsdirektör Claes Tingvall hoppas att det kan bli tuffare tag mot åkerier som fartsyndar i och med att Transportstyrelsen nu har ett centralt ansvar för att dra in yrkestrafiktillstånd.

- Tidigare låg det ansvaret på länsstyrelserna. Nu kan det skruvas åt ytterligare, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om