Gunborg och hennes 149 ko–llegor i luftigt fräscha mjölkstallet i Hägerstad Löneboställe 1 brydde sig föga om uppståndelsen när statssekreteraren anlände tillsammans med kommunalrådet Pia Tingvall (C), ytterligare kommunpolitiker samt flera mjölkbönder. Korna idisslade i godan ro medan bönderna manglade Magnus Kindbom med ett batteri av frågor och synpunkter.
Bakgrund till besöket: Uppseendeväckande många Kindabönder krävs av Jordbruksverket på maffigt stora summor för att de fått stöd för marker som i efterhand inte godkänts som betesmark därför att definitionen av begreppet betesmark ändrats efter beslut om gårdsstöd.
Bönderna krävs vidare på straffavgift.
– Slutsatsen är att det inte går att lita på Jordbruksverket, sa Per Carlsson.
– Det känns som att hela rättsstaten är i gungning.
Karin och Håkan Skärby krävs på 300 000 kronor. Skärbys, Carlsson med flera har överklagat till Förvaltningsrätten:
– Vi hoppades på dialog, men rätten låter inte prata med sig, än mindre komma ut till oss för att inspektera markerna, säger Karin Skärby.
– Vi känner oss vårdslöst behandlade från början till slut.
Ingen säger emot att stöd som betalats på felaktig grund ska betalas tillbaka. Så sker också. Statssekreterare Magnus Kindbom vållade viss uppståndelse då han antydde att landsbygdsminister Eskil Erlandsson ger åtminstone visst grönt ljus för den majoritet av bönder som ansökte om gårdsstöd enligt de förutsättningar som rådde då stödet beviljades.
– Eskil säger att den som har gjort rätt ska inte få sanktioner, sa Kindbom.
Statssekreteraren reviderade sitt uttalande. På Karin Skärbys fråga till vilka personer eller vilken instans drabbade bönder ska vända sig svarade han "Tala med LRF".
Per Carlsson suckade:
– Det blev som jag anade, inga rejäla svar, grundproblemet kvarstår: Jordbruksverket har tvingat oss att göra fel, därför ska staten stå för det.
Magnus Kindbom menade att kraven på återbetalning och straffavgift kom till sedan Sverige misslyckats i EU att få gehör den svenska definitionen av begreppet betesmark. Kindbom håller med om att statens krav slår hårdast mot bönderna i Kinda.
– Men jag kan inte kommentera enskilda ärenden eftersom det pågår en rättslig process.
Han imponerades dock av Marita och Hans Wolfs relativt nybyggda mjölkstall. Här produceras 1,5 miljoner kilo mjölk årligen.
– Vi ville bygga ett bärkraftigt företag för framtiden, sa Marita Wolf, som presenterade företaget och skickade med landsbygdsministerns närmaste man följande budskap:
– Vi och andra bönder erbjuder säker, hållbar och klimatsmart mat och vi hoppas att politikerna hjälper oss, bland annat genom att minska krånglet och regelbördan.
Kindbom instämde angående de många reglerna:
– Det är inte rimligt som det är i dag.
torbjorn.gustavsson@corren.se