Agne Karlsson från Norrköping trimmade gräset runt sin sommarstuga utanför Gusum när han såg något stort som satt på torpargrunden.
– Jag tänkte: vad i helvete är det där. Sen när jag tittade närmare fick jag en rysande känsla när jag såg att den hade en dödskalle på ryggen, speciellt eftersom det var en fjäril, säger Agne Karlsson.
Fjärilen levde, men satt still på husgrunden så Agne passade på att ta en bild och gick in till sin dator.
– Jag foto-googlade den och insåg att det var en dödskallesvärmare och att den var mycket ovanlig i Sverige.
Svärmare är en familj av fjärilar, och dödskallesvärmaren är Europas största och kraftigaste. De flesta inom familjen är natt-aktiva.
Arten är bra på att flyga och tar sig regelbundet norrut från sitt egentliga utbredningsområde i Afrika, Arabiska halvön, norra Iran och bort till Kaspiska havet.
Enstaka exemplar observeras i Sverige under de flesta åren. I Östergötland är Agne Karlssons fynd det första exemplaret SLU (Sveriges lantbruksuniversitet) har fått inrapporterad till Artportalen sen en observation från mitten på 1950-talet.
Karin Ahrné, filosofie doktor i ekologi och fjärilsansvarig på SLU Artdatabanken, berättar att de bara fått in en observation av dödskallesvärmare i år, och att det var ett dött exemplar i Skåne.
Kommer dödskallesvärmare bli vanligare när medeltemperaturen tros öka?
– Svårt att säga om den kommer följa klimatförändringarna, men generellt finns det en tendens att fler fjärilsarter flyttar sina utbredningsområden norrut. Det är dock svårt att säga om det är så med den här arten.
Har du sett den själv?
– Nej, det har jag faktiskt inte. Det hade varit häftigt.
Svärmaren är känd för att ta sig in i bikupor och äta av binas honung. De äter också saften ur övermogna frukter och en del nektar från blommor. På grund av sitt spektakulära utseende med dödskallemärket på ryggen har den förekommit i mytologiska sammanhang och litteratur. I början av 1990-talet blev den känd genom att den prydde affischen till skräckfilmen När lammen tystnar med Jodie Foster och Anthony Hopkins.
När Agne Karlsson gick ut och tittade dagen efter han hittat svärmaren upptäckte han att den låg död på marken vid husgrunden.
– Det var en besvikelse. Jag har bestämt mig för att jag ska rama in den, men det hade varit mycket roligare att få se den flyga iväg, säger Agne Karlsson.