Museum i Valdemarsvik kan rädda bruksmuseet

Gusums Bruksmuseum klarar en säsong till i Syntorp – men inte mer. Räddningen från att slutgiltigt behöva packa ihop kan vara flytt till ett gemensamt museum i Valdemarsvik. Nu diskuteras frågan och beslut väntas under året.

Annelie Noort, Gusums Bruksmuseum, ser museer som viktiga kulturarv.

Annelie Noort, Gusums Bruksmuseum, ser museer som viktiga kulturarv.

Foto: Anne-Marie Karlsson

Gusum2024-01-31 10:00

– Vi har undersökt alla möjligheter att kunna vara kvar i Gusum, säger Annelie Noort (KD), ordförande i stiftelsen Gusums Bruksmuseum. 

I flera år  har museet kämpat mot minskat besöksantal och sämre ekonomi. Nu går det inte längre.

– Vi klarar förhoppningsvis årets säsong med hjälp av gåvor, fler sponsorer och stödföreningen Museets Vänner. Under tiden måste vi få upp frågan om ett gemensamt museum i Valdemarsvik på den politiska agendan. Möten om det har redan börjat, säger Annelie Noort.

– Vi skulle kunna samarbeta med andra museer och föreningar.

undefined
Annelie Noort, Gusums Bruksmuseum, ser museer som viktiga kulturarv.

Ett sådant museum skulle då kunna spegla industrihistoria från Gusums bruk (1653-1988), Lundbergs Läderfabrik (1873-1960), möbelfabriker samt skärgården.

– I så fall skulle vi kunna dela på bemanning, hyra och driftskostnader, säger Annelie Noort.

Kan folk ha tröttnat på museer?

– Nej det tror jag inte. Det gäller att se dem som besöksmål och regelbundet förnya, utveckla och profilera dem. Ett museum är ett kulturarv som vi har ansvar att bevara för kommande generationer.

– Det är viktigt att skolklasser kan göra besök och att våra barn får växa upp med kunskaper om sin orts historia, säger Annelie Noort.

undefined
Gusums Bruksmuseum i hyrda lokaler i Syntorp drivs av en stiftelse där förutom Valdemarsviks kommun ingår IF Metall och familjen Torstensson.
undefined
Kommunägda röda ladan vid Gusums Brukspark har omtalats som möjlig lokal för museet. Men där skulle miljonbelopp krävas för ombyggnad enligt krav på säkerhet och bärighet.

Frågan om ett gemensamt museum i Valdemarsvik är dock inte ny utan har föreslagits flera gånger under åren. Bland annat av förra ordföranden för bruksmuseet, Lars Beckman (S).

– Men vi kom inte fram till någon regelrätt utredning som jag minns det, säger han. 

– Däremot spånades det kring en möjlig flytt till Funkishuset. Men frågan kom inte upp för politisk behandling tyvärr.

Nu ställer dock bruksmuseets akuta situation frågan mer på sin spets. Alternativet är att packa ner och skicka cirka 250 mässingsföremål och stora ljuskronor till landsarkivet i Vadstena.

– Sedan skulle det bli svårt att återuppbygga det, säger Annelie Noort.

undefined
Gusums Bruk tillverkade stora ljuskronor som finns i många kyrkor. Den här i museets entré, 2,2 meter hög och 1,50 meter i diameter.

Kommunalrådet Per Hollertz (M) har tidigare ställt sig positiv till ett gemensamt museum. 

– Ska bruksmuseet finnas kvar gäller det att hitta en form som är ekonomiskt hållbar, säger Per Hollerz.

– Ett gemensamt museum i Valdemarsvik är ett alternativ, men något skarpt förslag och avsatta medel finns inte i dagsläget.

Annelie Noort vill dock vara optimist.

– Eftersom vi kan vara kvar i Gusum den här säsongen har vi fått en tidsfrist för att lösa det här.

undefined
"Ett gemensamt museum i Valdemarsvik är ett alternativ, men något skarpt förslag och avsatta medel finns inte i dagsläget", säger Per Hollertz (M).
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!