Göran Pettersson och Marie Greklid på Norrums gård utanför Gusum hittade då en död bagge i sin fårhage och larmade samme besiktningsman som hjälpte dem förra gången. En stor del av fjolårsbaggens bakdel var uppäten, vilket gjorde dem misstänksamma.
-- Jag är inte rädd för vargen, men jag vill inte hitta mina djur döda i hagen efter dem, säger Göran Pettersson.
Den 13 maj hade han och Marie befunnit sig 150 meter bort från hagen, när fåren plötsligt började bräka förskräckligt. De upptäckte ett djur med brunbeige päls som sprang i väg med ett lamm i munnen.
-- Det var vargen vi såg, berättar Göran Petterson.
Ett dödat lamm fanns i hagen och ett par hundra meter in i skogen fann de det andra lammet. De hade rejäla bitskador, men vargen hade blivit skrämd och inte hunnit stilla sin hunger på dem. Senare konstaterades det att det här var en äldre varghanne, som efter några dagar gick till angrepp mot får och även kalvar på ett par ställen längre upp mot Sankt Anna och Stegeborg.
Norrums gård har traktens största fårbesättning med just nu 130 tackor och 240 lamm. Göran Pettersson är rädd för att det gör hans får särskilt utsatta för rovdjursangrepp framöver.
På sistone har det kommit rapporter om att får blivit bitna i bakbenen, ett jaktbeteende som tyder på att det kan röra sig om en hund. Men det kan också vara en ungvarg som ännu inte övat upp sin jaktförmåga.
Men den döda baggen i Norrum som hittades i fredags hade inte fallit offer för någon varg. Troligen hade baggen självdött ett par dagar innan Göran Pettersson återfann den och därmed hunnit upptäckas av grävling eller räv. Det förklarar ätskadorna på bakdelen.
De båda lamm som vargen tog i maj på Norrums gård har länsstyrelsen ersatt med 2 200 kronor. Ersättningen följer en mall, där tackor värderas till 1 900 kronor, baggar till 2 400 kronor och lamm till 1 100 kronor. En nötkalv ersätts med 2 500-- 3 000 kronor.
-- Ersättningen täcker våra kostnader och länsstyrelsen här är bättre än andra på att betala ut ersättningen snabbt. Men man får kompensation bara tre gånger, därefter måste får-stängslen ha kompletterats med eltrådar. Även om man får bidrag kostar stängslen ändå en hel del. Och det kräver mycket arbete att hålla två kilometer elstängsel intakt, när älgar kan slita sönder dem mest varje vecka. Hur vi gör får den fortsatta utvecklingen utvisa, säger Göran Pettersson.
Han och hustrun Marie Greklid drar en lättnadens suck över att det den här gången inte var en varg som tagit sig in till deras får.
-- Vi har blivit mer observanta sedan det första tillfället, men det var lika skönt att våra misstankar inte besannades den här gången. Den oro vi kände de där dagarna i maj vill vi inte ha tillbaka. Det blev inte mycket sömn de dygn vargen fanns i trakten, säger Marie Greklid.