Delade meningar om branden

De boende i Gusum är kluvna i sina åsikter om onsdagskvällens brand då delar av det gamla bruket förstördes. Synd att det inte brann ner helt, säger en del, kulturell katastrof, säger andra.

Gusum2002-03-22 06:05

Gränsen mellan åsiktslägren tycks vara generationsbunden, de äldre beklagar branden, de något yngre sörjer inte alls.

-- De skulle låtit hela skiten brinna ner. Det har sett ut som f-n och varit ett tillhåll, tycker medelgamle Bo Carlsson som passerar brandplatsen dagen efter, försiktigt kryssande på trottoaren under den urbrunna förbindelsegången mellan de två huskroppar som brann i onsdags kväll. Trots att han bott i Gusum "mellan 25 och 30 år" hyser han inga sentimentala känslor för det andra kallar kulturhistoriskt värdefullt.

Ryker fortfarande

Dagen efter ryker det fort- farande från brandhärdarna. En byggnad brann ned helt, de svartnade resterna står under ständig vattenbegjutning, röken ringlar tunt mot skyn. I tegelbyggnaden på andra sidan Bruksgatan röjer brandmännen undan det nedrasande taket för att polisens tekniker ska kunna börja sitt arbete med att fastställa brandorsaken. Larmet kom strax efter sex på onsdagskvällen och någon kvart senare var de första brandmännen på plats. Sammanlagt arbetade alla tillgängliga deltidsbrandmän från Valdemarsvik och Ringarum till tre på natten med branden.

-- Det var övertänt i två byggnader och i förbindelsegången när vi kom. Vi inriktade oss på att rädda intilliggande byggnader som det bedrivs verksamhet i, berättar deltidsbrandchefen Hans Johansson från Valdemarsvik.

Personen som larmade berättade att "det var som om ett eldklot rörde sig" via förbindelsegången från ena byggnaden till den andra, men Hans Johansson vill inte spekulera i brand- orsaken.

-- Det får teknikerna leta fram om det går, säger han.

Verksamheten i byggnaderna som använts som kontor, och tillverkningslokaler för bland annat blixtlås har stått tomma sedan 1988 då en ny ägare köpte dem efter en konkurs. Avsikten var att hyra ut dem till andra verksamheter men av det blev intet.

För höga hyror

Folk på orten menar att hyrorna sattes för högt. I stället har lokalerna tidvis blivit ett tillhåll för ungdomar men också för andra individer som av olika orsaker behövt tillfälligt husrum. Spåren i form av bland annat klotter, vandalism och en rejäl skräpighet syns i de intilliggande lokalerna dit branden hindrades sprida sig av branddörrar i stål, som nu uppsvullna och svedda vittnar om brandens hetta.

Byggnaderna har inte underhållits annat än det absolut nödvändiga som fastighetsägaren ålagts att åtgärda av kommunen, ibland under viteshot.

-- För bara några veckor sedan var det en mamma med barnvagn som passerade huset. Plötsligt small det bara till på trottoaren bredvid henne när en bit av tegelfasaden föll ned. Det var rena dödsfällan, säger Jens Johansson.

Många Gusumbor var och tittade på den stora branden och bland åskådarna var det en majoritet som tyckte att brandkåren inte skulle anstränga sig alltför mycket, berättar Jens Johansson som själv jobbat i byggnaderna som brann.

-- Som de har skötts vore det lika bra att riva dem och an- lägga en park eller ett grön- område, säger han.

Det som kunde blivit en tillgång för hela orten och kommunen om det skötts bra har fått det slut det förtjänade, tycker Jens Johansson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om