BILDEN: Här går en flock av det sällsynta djuret

En flock med åtminstone 17 viltlevande mufflonfår har etablerat sig i markerna runt Gusum under det senaste året. Det är, enligt vad som är känt, första gången i Valdemarsviks kommun.

Till höger på bilden två liggande mufflonhannar med de typiska vridna hornen.

Till höger på bilden två liggande mufflonhannar med de typiska vridna hornen.

Foto: Patrik Selsfors

Gusum2020-09-26 09:00

I markerna strax utanför Gusum har det etablerats en population med frilevande mufflonfår. Det är en relativt ny företeelse.

– Häromdagen såg jag en flock på 17 mufflonfår precis utanför Gusum, berättar Sören Kjellgren, eftersöksjägare samt samordnare för Nationella Viltolycksrådet i Söderköping-Valdemarsvik.

Han tror att det bara är en tidsfråga innan det sker en viltolycka med något av dessa får inblandade.

– Det är i ett knappt år som jag hört om de här djuren och jag vet inte hur de kommit dit, det är förbjudet att släppa ut mufflonfår i det vilda, säger han.

Arten finns inte naturligt i den svenska faunan. Enligt Naturvårdsverket ska det finnas cirka 1 000 frilevande mufflonfår i Sverige, i första hand i Sörmland samt i Stockholms och Göteborgs skärgårdar.

Vid länsstyrelsen har man inte hört talas om denna flock. Däremot har man för några veckor sedan fått samtal från Mogata om frigående mufflonfår. Förklaringen där kan vara att det handlar om rymlingar från lokala hägn.

Inte heller på Jägareförbundet har man vetskap om Gusumsflocken, men man har hört talas om iakttagelserna runt Mogata. Det är tveksamt om de två populationerna har något samband, med tanke på att det är nära tre mil mellan orterna, E22 ligger emellan och att arten betraktas som ganska stationär.

– Det finns passager under E22, men vi har inte så mycket kunskap om de här djuren att vi kan säga säkert, säger Benny Nilsson, jaktvårdskonsulent för Jägareförbundet Östergötland, som inte hört att det ska finnas frilevande mufflonfår i länet i övrigt.

Mufflonfåret räknas i nuläget inte som en invasiv art.

– Man har inte tagit beslut om åtgärder på samma sätt som med exempelvis mårdhunden, men lagstiftningen säger att man får skjuta mufflonfår året runt, berättar Benny Nilsson som menar att problemet är konkurrens om mat med inhemskt klövvilt.

– Mufflonfår äter samma mat som exempelvis hjort. De är extrema gräsätare, men tar även små örter, buskar och kvistar. Det är dåligt med forskning, men det är väl tänkbart att de även tar skogsplantor och sånt.

I det vilda är det varg och lodjur som kan ta mufflonfår. Artdatabanken listar mufflonfåret som en främmande art med hög "invasionspotential", den kan alltså sprida sig väldigt effektivt om den tillåts göra det. Däremot bedöms den inte ha så stora negativa ekologiska effekter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!