Stort intresse för flytande miljöstation

Intresset bland andra kommuner för den flytande miljöstationen i Harstena i Gryts skärgård i Valdemarsviks kommun är stort. Nyligen följde ett antal representanter med på en studieresa för att se den på plats.

Den flytande miljöstationen på Harstena tömdes passande nog vid den tidpunkt då båten med intresserade la till.

Den flytande miljöstationen på Harstena tömdes passande nog vid den tidpunkt då båten med intresserade la till.

Foto: Patrik Selsfors

Gryt2022-05-16 15:45

I fredags avgick en studieresa från Fyrudden ut till ön Harstena och den flytande miljöstation som funnits här sedan några år. Intresset bland andra kommuner är stort: här finns inte bara östkusten representerad utan även representanter från Göteborg är på plats.

– Det är den enda miljöstationen som flyter i sitt slag. Det är även många som inte kunde komma idag som uttryckt intresse, berättar Carl Hamilton, skärgårdssamordnare strax innan båten Ellen af Harstena avgår.

undefined
Emil Selse, projektledare samt Carl Hamilton, skärgårdsutvecklare, visade den flytande miljöstationen för de tillresta gästerna.

Det är ett pilotprojekt, finansierat med två miljoner via Leader Kustlandet, med syfte att underlätta sopsorteringen i skärgården. Enligt projektledaren Emil Selse har det blivit en framgångssaga. Lösningar har tagits fram både när det gäller själva stationen (som konstruerats av Aqua Floating Group från Västervik) och sophämtningen med hjälp av kranbåt.

undefined
Den flytande miljöstationen på Harstena tömdes passande nog vid den tidpunkt då båten med intresserade la till.

Inga-Lill Östlund (L), ordförande i servicenämnden i Söderköping, finns på plats.

– Vi vill se om det här är något vi kan överföra till Söderköping, i till exempel Tyrislöt, säger Inga-Lill Östlund som berättar att det i dag finns containrar i Tyrislöt för sophanteringen.

– Det här verkar ju smidigare. Sedan har du ju soporna under vattenytan i den här lösningen vilket gör att det inte blir så mycket lukt.

Efter en snabb välkomsthälsning av kommunalrådet Jenny Elander Ek (C) beskriver projektledaren Emil Selse hur det hela startade och var man är i dag. Grundproblemet var att det blev omkring sju ton avfall i veckan sommartid ute på Harstena som förut fick bäras manuellt till containrar.  

undefined
Själva soporna ligger under vattenytan och det innebär en lägre temperatur som hindrar lukt under lågsäsong när de töms mer sällan.

När båten lägger till på Harstena pågår tömning av sopor på miljöstationen med en kranbåt. Intresset är stort bland de olika kommunföreträdarna som tittar och frågar hur det hela fungerar.

Ove Roth är boende på Harstena och ordförande i Harstena samfällighet. Han är bara positiv till miljöstationen.

undefined
Med kranen lyfts säckarna med sopor på båten.

– Ur användarsynpunkt tror jag inte någon här på ön är besviken, vi har bara positiva erfarenheter. Det enda problem som vi haft, om man kan kalla det ett problem, är att locken blåste upp när det stormade. Det löste man enkelt med en magnet, säger Ove Roth.

– Det är också bra att under lågsäsong behöver man inte tömma så ofta eftersom vattnet kyler soporna.

Det återstår att se om det dyker upp flera flytande miljöstationer längs med kusterna. Omöjligt är det inte.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!