Värmen och tomatdoften slår emot när man öppnar dörren till det stora växthuset. Där finns omkring 1 000 tomatplantor av drygt 20 olika sorter. Gurka, chili, vindruvor, fikon, persikor och mullbär är några av de övriga frukter och grönsaker som odlas i växthuset. De enda som inte riktigt är välkomna är ormarna som ibland brukar leta sig in.
– Jag är livrädd för snokarna så jag stampar ordentligt när jag går här, säger Caroline Kraft, som jobbat många år som säsongsanställd på handelsträdgården.
Hon är utbildad florist och jobbar även med att binda buketter, utöver odlingen och försäljningen i butiken. Under vinterhalvåret har hon andra jobb men varje vår kommer hon tillbaka till handelsträdgården i Gryt.
Tomaterna är ett stort intresse som Caroline Kraft och Hannah Dahlholm delar.
– Det var tomater och blommor som jag verkligen ville hålla på med. Det är känslan med att odla dem. Att odla dem är inte supersvårt och de ger en stor skörd, säger Hannah Dahlholm.
– De små röda tycker jag själv oftast är godast, men många gula sorter är också söta. Nu finns det så många olika färger, former och sorter. Att ha dem tillsammans i en skål eller i salladen är fint. Det verkar som att många av våra kunder uppskattar det.
Den stora satsningen är sommarblommor i det andra växthuset. Där finns 30–40 000 blommor inför sommaren och innan dess odlas penséer. Även till julen har de öppet och då finns lökväxter och kransar.
I år utsågs Hannah Dahlholm till årets företagare i Valdemarsvik. Hon är glad och tacksam över utmärkelsen. Hon tog över för nio år sedan och har tillsammans med sina anställda utvecklat företaget.
– Vi, jag och min sambo, hade pratat om det. Så såg jag annonsen på internet och kände att det var helt rätt tid. Då var vår son bara sex månader så han var med mig överallt det första året. Det är inget jag skulle göra om med en bebis men det gick ju bra, säger Hannah.
Idéerna är många och alla har hon inte hunnit förverkliga ännu. Men i butiken finns bland annat hemmagjord sylt och marmelad som kommer från den egna odlingen. Oftast försöker hon gå ifrån någon gång under dagen för att hinna koka och sylta. Senast klockan sju är hon uppe på morgonen för att förbereda, städa och plocka fram, och efter stängning sköter hon företagets Instagram.
– Det som står högst på önskelistan är ett kafé. Ett enkelt kafé där kunderna kan ta en kaffe och något hembakat från den säsong som är för tillfället, men det blev inte i år så vi får se när vi hinner med det.
Rebecka Höglund från Norrköping upptäckte handelsträdgården förra sommaren.
– Nu har vi gjort det här till en liten tradition. Det finns så mycket mer än växter här och så är det kul att köpa bra råvaror till middagen, säger hon.
Hur har det gått under pandemin?
– Många fler bodde här ute då och vi lockade som besöksmål då vi har det mesta utomhus. Än har jag inte märkt av några förändringar av att besöksantalet har sjunkit. Jag har också kunnat hålla nere priserna då vi inte har mycket transporter. Nu får vi se hur det utvecklas, säger Hannah Dahlholm.
Felicia Malmström har sommarjobbat många år och trivs.
– Eventuellt är det sista året för mig. Jag har fått ett fast jobb som lärare i Stockholm, men vem vet. Jag kanske kan sommarjobba här i alla fall, säger hon.