Greve Stenbocks katter avlivade

De många katterna på den avlidne greve Magnus Stenbocks gods Herrborum har eller kommer att avlivas. Katterna var i alldeles för dåligt skick.

25 maj 2007 00:00

I början på maj avled den egensinnige greven och efterlämnade då godset i Sankt Annas skärgård. Det är grevens släkting Jarl Stenbock, som ärvde Herrborum, som nu initierat att Söderköpings kommun gjort en översyn av de många kvarvarande katterna på godset.

- Han har bett oss att skaffa fram kontakter för veterinärkontroll och avlivning av katter. Veterinärbesiktningen visade att alla katter är ganska sjuka och det pågår nu en decimering av kattpopulationen, säger Gunnar Fredriksson, Söderköpings kommuns miljöskyddschef, till Corren.

När veterinären kontrollerade katterna tidigare i veckan fanns 30 kvar på Herrborum, samtliga i mer eller mindre dåligt skick.

- Från före jul till nu har 30 katter dött. Veterinären är ganska säker på att det rör sig om kattpestutbrott i november då hälften av katterna gick bort. De kvarvarande katterna drabbades också av kattpest. De klarade sig genom sjukdomen men var nedsatta. Så det är en humanitär insats att hjälpa dem vidare, säger Gunnar Fredriksson.

20 katter är redan avlivade. De resterande 10 ska avlivas i nästa vecka.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!