– Hästar är bra på att läsa av oss människor och reagera på hur vi är och känns. Om vi är avslappnade är allt lugnt, men om vi känns spända och nervösa uppfattar hästen det som något otydligt och obehagligt, och ofta som fara för rovdjur, och då kommer flyktbeteendet. Så därför går den här kursen mycket ut på att träna både häst och ryttare i att möta oväntade saker.
Så sammanfattar UC syftet med lördagens träningspass hos Lindgårdens Ridcenter i Grebo. Hon kallas UC, inget annat. Egentligen heter hon Ulla-Carin Carlsson-Lindkvist, och hon är flitigt anlitad som kursledare kring bland annat säkerhet med häst. Under nästan 30 år var hon ridande polis i Stockholm, och hade ansvar för utbildning av Stockholmspolisens hästar.
Nu hade ägarna till Lindgårdens Ridcenter i Grebo bjudit in henne för att hålla kurs i hästsäkerhet. I själva verket har hon besökt Lindgården regelbundet under de senaste fem åren, då hon också är tränare för Katja Ellingsen Stensson i hennes satsning på Para-OS i dressyr. Katja bor och har sin verksamhet på Lindgården och hon och fjortonåriga Ella har nu siktet inställt på Paralympics i Paris 2024. Katja var i stort sett klar för senaste Paralympics, men covidsmitta satte stopp.
Varför är den här träningen viktig?
– Jag vill kunna göra allt med mina hästar, svarar Katja. Inte bara jobba med dressyr, utan ta med dom på många olika saker. – Just dressyrhästar är extremt känsliga för intryck, dom har det man kallar för "högt blod", berättar Marie Stensson. – Och jag vet ju hästägare som aldrig tar med hästen utanför dressyrbanan eftersom man inte riktigt törs. Man vet ju inte om hästen hoppar till om den får syn på en konstig sten och då kan det bli farligt.
Vid träningstillfället får hästarna möta litet olika störningar. Dagens kurs ligger på avancerad nivå, och de fyra ekipagen har övat tidigare, vilket märks på att de flesta tar övningarna med ro. Däremot måste UC emellanåt tillrättavisa ryttare som verkar just spända och som vill ta över händelserna. Ett nytt moment är att gå under en hängande presenning, som ett tak, och där är det några hästar som får problem. Men inte ens brinnande facklor stör. – Hästarna vet ju inte vad eld är, och en och annan försöker till och med leka med marschallerna, berättar UC.
– Ju mer vi tränar desto mer avslappnade blir vi, säger Katja. Och idag kändes det mera avspänt än på länge.