Nytänkare med mjuk mission

När en dalkulla och en tvättäkta son av Sockna satsar på livskvalitet faller deras val naturligtvis på en gammal nedsliten bondgård i Norrby utanför Grebo.

Torbjörn Ripstrand och Anna Schuber med sonen Adam vid Östergården i Grebo. Fölet Starlight är nyfiken på Adam och Maja viftar glatt på svansen.

Torbjörn Ripstrand och Anna Schuber med sonen Adam vid Östergården i Grebo. Fölet Starlight är nyfiken på Adam och Maja viftar glatt på svansen.

Foto:

grebo2002-08-22 06:49

Förklaringen till att hammarslagen ekar i Grebotrakten sedan något år tillbaka är att en modern hästgård börjar ta form.

En besökare vid Norrby blir ganska snabbt nyfiken på vad det är för paddock som byggs vid Östergården. En rastgård för hästar ska väl inte vara rund och ha ett 1,8 meter högt heltäckande staket?

Nya tankar

Förklaringen visar sig snart vara att Anna Schuber dels tävlar i distansridning, dels är en ivrig anhängare av Horsemanship, ett annorlunda förhållningssätt till hästar som kommer från USA och som börjat sprida sig i Sverige.

Distansridning är en slags hästmaraton där ryttare och häst ska följa en snitslad bana som kan vara minst fem mil och som längst 16 mil. Längst banan tas hästen in på kontroller då hästens kondition kontrolleras av veterinärer. Är exempelvis pulsen för hög, hästen för dåligt vattnad eller visar tecken på ont i benen så diskkvalificeras ryttaren.

-- Det gäller alltså att känna sin häst grundligt och tävla i intimt samspel med sin häst för att klara sig i mål, säger Anna Schuber som nu vill introducera tävlingsformen i Östergötland.

I Sverige finns ett 1 000-tal utövare men i länet än så länge bara ett fåtal intresserade.

Att tala med hästar

En enkel illustration av Horsemanship vore att säga att det traditionella förhållningssättet till hästar inte är anpassat för deras sätt att vara och att det därmed kan användas onödigt tvång.

Hästar ska inte tämjas fysiskt med hjälp av piska, hårdare bett, sporrar och rep. I stället är det hästens psyke som ska påverkas, man ska tala med hästen utifrån dess unika förutsättningar.

-- Horsemanship är ett sätt att kommunicera med hästar utifrån hur hästar själva kommunicerar, säger Anna Schuber.

Hon vill för sin del inte tala om Horsemanship på ett förenklat sätt då hon avser att introducera tankegångarna i Östergötland i dialog med hästintresserade som alla vill sina hästars bästa.

-- Det känns lite som att svära i kyrkan att komma och prata om Distansridning och Horsemanship. Östergötland är verkligen den traditionella ridsportens högsäte med exempelvis Duseborg och Åkerbo Rid- och körsällskap som nyligen tog lag-SM i fälttävlan. Östergötland är helt klart ett län med mycket ridkunnande.

Betydligt billigare

Torbjörn Ripstrand och Anna Schuber är båda 33 år gamla. De träffades i jobbet på Ericsson i Stockholm i mitten av 1990-talet. Båda arbetade som chefer och efter ett tag sa det klick.

Efter några intensiva yrkesår så började det växa fram en dröm om mer livskvalitet hos Torbjörn och Anna. Att essensen i drömmen stavades H Ä S T var glasklart redan från början. Och efter att ha sökt renoveringsobjekt i Stockholmstrakten så hamnade paret slutligen i Grebo där prisbilden var något annorlunda.

-- Det finns två miljoner skäl att välja Grebo, säger Torbjörn Ripstrand.

I juni 2001 fick paret nycklar till gården och därefter har det spikats rejält i Östergården till sent på kvällarna. I princip allt innanmäte har rivits ut från det 140 kvadratmeter stora boningshuset. Nya golv, alla väggar och tak har fräschats upp. All el, värme och vatten har dragits om. Konkret innebär detta att bergvärme installerats och nyborrad brunn.

Många järn i elden

Efter bostadshuset var det dags för totalrenovering av stallet som nu har sju boxplatser där fem egna hästar och två inhysta hästar återfinns. Det senaste spikprojektet är paddocken.

Och som inte allt spikande var nog så kom sonen Adam till världen för tio månader sedan. I samma veva flyttade paret in i huset som vid den tiden mest liknande en byggarbetsplats.

Torbjörn sade upp sig från sitt arbete på Ericsson utan någon större oro. Så småningom fick han anställning på Partnertech i Åtvidaberg där han är avdelningschef för mjukvaru- och elektronikutveckling. Anna är föräldraledig från sin tjänst i Stockholm och hoppas bli förflyttad till Ericsson i Linköping när det blir aktuellt att börja jobba igen.

Förbereder tävling

Flytten till Grebo är finansierad av intensiva Ericssonår och uppoffringar i tid och kraft. Utifrån hästgården ska nya mer utåtriktade projekt lanseras.

-- Genom en egen hästgård kan jag ägna stor tid åt att få fram bra hästar som jag kan distanstävla med. Det tar flera år innan det går att definitivt avgöra hur bra en häst kan bli. Här kan jag också erbjuda hästarna bästa tänkbara liv, och bara en sån sak som att vi skördar vårt eget hö. Jag tänker också anordna kurser och har så smått börjat förbereda en distanstävling längs Göta kanal till nästa sommar, avslöjar Anna.

-- Till gården hör en del skog som jag kommer att vara sysselsatt med, och sedan återfinns jag i stödteamet när Anna distanstävlar, säger Torbjörn.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om