Nya förskolan i Grebo invigd

De blå tossorna hade en strykande åtgång, när Grebos nya förskola invigdes på lördagen.

Barnen var inte nödbedda när landshövdingen uppmanade dem att hjälpa till vid invigningen. Bild: DANIEL BENNELID

Barnen var inte nödbedda när landshövdingen uppmanade dem att hjälpa till vid invigningen. Bild: DANIEL BENNELID

Foto:

GREBO2009-02-28 00:00

Flera hundra Grebobor i varierande ålder passade på att se insidan på ortens senaste tillskott, efter det att landshövdingen med hjälp av en massa barn klippt av det blågula bandet framför entrén.

Fikat som serverades i ett av de rymliga lekrummen, bidrog säkert till intresset.

I ett av rummen hittar Corren förre kommunalrådet i Åtvidaberg, tillika Grebobon, Evert Johansson (S). Han står och pratar med dagens starke man i kommunen, kommunalrådet Lennart Haraldsson (S).

Båda är stolta och glada över nytillskottet som de hoppas ska få fler barnfamiljer från Linköping att vilja bosätta sig på orten. Ett tjugotal lediga tomter i byn har alltför länge väntat på sina nya ägare, tycker Lennart Haraldsson.

- Det har gått trögt att sälja. Hoppas det vänder nu.

- Med bra barnomsorg satsar vi både på barnen och Grebo, säger kommunalrådet Haraldsson om bygget som kostat 30 miljoner. Väl investerade pengar, är både han och Evert Johansson eniga om.

Förskolan som redan har 125 barn inskrivna, och kan ta 140 barn, ligger ett stenkast från Grebo skola med en skogsbacke som närmaste granne. Den ser ut att vara som gjord för spännande utflykter, lek och klättring.

Bygget har gått med rekordfart, berättar rektor Ulla Sundén. Första spadtaget togs i januari förra året, och i augusti flyttade första barnkullen in.

Som Corren berättat tidigare är förskolan flexibel vilket innebär att byggnaden lätt kan förvandlas till skola. En viktig egenskap som också spar pengar, i ett samhälle som Grebo, där barnkullarna, över tid, pendlar rejält i storlek.

900 invånare bor i byn. Om det ett år föds uppemot fyrtio barn, kanske det ett annat år bara föds fjärdedelen så många, berättar Ulla Sunden som å förskolans vägnar fick ta emot blommor och gratulationer från bland annat kommunal och lärarförbundet.

Innan invigningen flyttar inomhus, släpps ett antal färggranna ballonger till skyn, lika många som förskolan har avdelningar. På varje ballong sitter ett meddelande som berättar varför den skickats upp och uppmanar den som hittar ballongen att skicka en hälsning till förskolan i Grebo.

De många barnen på Grebos nya förskola väntar spända på svar, var säkra på det. Corren lovar att berätta om det kommer några.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om