Matglada gubbar träffas i Grebo

Det har lagats fläskgryta och kroppkakor, kyckling och sik, och så gädda men den var inte alla förtjusta i.I sju år har herrarna i Grebos matlag träffats varje månad och fixat mat tillsammans. Missöden i köket är sällsynta.

Glada gubbar tar emot allsångshäften från Bo-Inge Nilsson i Frälsningsarmén. Denna sista matlagningskväll på året är det körbesök och sångerna ska ljuda innan skinkan och gröten får påbörjas.

Glada gubbar tar emot allsångshäften från Bo-Inge Nilsson i Frälsningsarmén. Denna sista matlagningskväll på året är det körbesök och sångerna ska ljuda innan skinkan och gröten får påbörjas.

Foto:

GREBO2003-12-20 08:49

-- Vi träffas för att laga mat men det handlar mycket om det sociala också, att träffas och prata och ha trevligt, säger Greger Thörnholm.

Det är en frusen stjärnklar kväll med snö när bil efter bil kör in på parkeringen framför Greboskolans matsal och herrarna kommer in i värmen. Ja, för det är bara herrar som får vara med i matlaget - damer göre sig icke ens besvär att försöka bli upptagna i gemenskapen.

Den här kvällen är det julavslutning och tjugotalet medlemmar trängs framför bordet med rykande glögg. Denna träff avviker lite från den normala ordningen genom att ingen står i stekos eller hackar grönsaker. Ikväll är det julgott som gäller och risgrynsgröten är faktiskt köpt.

Årets bästa maträtt

Herrarna brukar annars dela in sig i fyra--fem olika matlag, som turas om att stå för bestyren i köket och bjuder övriga lag.

Vilken rätt har varit bäst under året? Den frågan är inte lätt att besvara. Tomteluvorna guppar på huvudena när Allan Kullman, Nisse Tohlmark, Gösta Andersson och Gunnar Melefors diskuterar.

-- Den där grytan var väldigt god.

-- Äh, ni får inte säga bara det som ni själva lagat!

-- Men den var ju riktigt god.

-- Kroppkakorna tycker jag var godast. En del som gjorde dem hade så stora händer så kroppkakorna blev stora som fotbollar!

Gädda, sik eller mört

-- Ugnsstekt gädda har vi gjort också. Den gillade jag.

-- Den gillade inte alla, hehe!

-- Men sik hade vi en gång. Det var inget vidare. Det var ben i den. Det var nog inte sik, det var nog mört.

-- Skriv att den där kardemummagrytan i alla fall var godast.

Husmanskost är det som gäller när herrarna står i köket. Och det matlag som står för maten, får också fixa disken efteråt. Allt för att övriga ska få känna sig som gäster.

En salig blandning

Det är en brokig samling medlemmar som nu samlas med tomteluvorna på. Greger, som varit lärare, har till och med en vackert djupröd slips med tomtar och Allan Kullmans huvud pryds av en keps med vidhängande tomteluva.

Här sitter före detta mackägare, en före detta och en nuvarande handlare, lantbrukare, en präst, en politiker, en har rykte om sig att vara en god histo-rieberättare. Tonen är stundtals rå men hela tiden hjärtlig och det är tydligt att vänskap vuxit fram under åren.

Den här kvällen är speciell inte bara för att maten är fuskigt inköpt utan också för att det faktiskt kommer damer på besök: Frälsningsarméns kör ska sjunga.

Gröt, skinka och kaffe

Greger Thörnholm ringer i klockan, hälsar besöket välkomna och bjuder in dem till förtäring:

-- Av lite enklare slag i dag, det blir bara gröt och kaffe.

-- Och skinka också, väl? hörs en orolig röst från matlagningsherrarnas håll.

Skinka blir det, när sång och musik har framförts. Och det är då som diskussionen om den där ugnsstekta gäddan kommer upp igen. Allan Kullman får sina fiskar varma när övriga munhuggs med honom.

Gäddan var kanske inte Allans favoriträtt under året.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om