Joaquim och Alvins bastubåt i Grebo lockar även japaner

Kompisarna Alvin och Joaquim är så pass bastufrälsta att de har byggt en bastubåt för uthyrning i sjön Ärlången. Nu har de även börjat få utländska gäster.

Bastubåten i Grebo har ritats och konstruerats av Joaquim, men Alvin har varit med och byggt den. Skalet sattes ihop på land och inredningen byggdes när den sjösatts.

Bastubåten i Grebo har ritats och konstruerats av Joaquim, men Alvin har varit med och byggt den. Skalet sattes ihop på land och inredningen byggdes när den sjösatts.

Foto: Privat

Grebo2024-04-17 21:30

32-årige Joaquim De Oliveira och 30-årige Alvin Berggren växte upp på varsin sida om sjön Ärlången. Den ene i Sturefors och den andre i Grebo. De träffades på ett läger för 14 år sedan och är fortfarande goda vänner. Så goda vänner att de driver ett projekt tillsammans, nämligen Grebos första bastubåt.

– Vi har alltid gillat att basta, förklarar Alvin och får medhåll av Joaquim som berättar historien bakom projektet.

undefined
Joaquim De Oliveira och Alvin Berggren växte upp på varsin sida om sjön Ärlången. Idag har de byggt Grebos första bastubåt för uthyrning.

– Det var på en nyårsafton för några år sedan när vi bastade tillsammans med några kompisar som vi kom på idén att ha en egen bastubåt. 

Joaquim som jobbar som byggingenjör såg möjligheterna att få konstruera och bygga båten och Alvin som egentligen inte hade någon större byggerfarenhet var ivrig att lära sig mer. Till en början fick de höra talas om en pråm som var till salu, men när säljaren ångrade sig så tänkte de om.

– Vi kom fram till att vi ville bygga den helt från grunden, säger Joaquim som numera bor i Stockholm.

Alvin bor i Linköping, men eftersom båda har en relation till Ärlången och har mycket kompisar i området ville de lägga i den där.

En kontakt togs med Grebos båtförening som var positiv så länge som bastubåten gagnade allmänheten. Eftersom killarna hela tiden hade planerat att hyra ut den var det inga problem.

– Vi tänkte från början att om någon vill hyra den är det jättekul, och om inte så har vi en egen bastu som vi kan använda, säger Alvin.

undefined
I bastun finns det en lucka i golvet där man kan bada. "Alla hanterar ju värmen olika och om man behöver gå ut för att svalka sig bryts ju samtalet. Därför är det så kul att någon kan bada medan de andra bastar" förklarar Alvin.

Båtprojektet bjöd på en del utmaningar. Grundkonstruktionen och skalet byggdes ihop på land innan den lades i sjön. Inredningen byggdes när den låg i vattnet. Men redan det första halvåret började flytdunkarna ta in vatten och bastun höll på att sjunka.

– Vi hade inte satt åt locken på tunnorna tillräckligt hårt. Men nu är både gängorna limmade och locken igensvetsade så att det inte ska kunna ske igen, berättar Alvin.

Killarna har lätt till skratt och konstaterar att deras samarbete gått väldigt bra. Eftersom Joaquim bor i Stockholm sköter Alvin det löpande arbetet runt bastun. I början åkte han personligen ut och mötte kunderna, men nu använder de kodlås och har skrivit utförliga instruktioner istället.

undefined
Alvin som bor i Linköping har skött mycket av arbetet på plats med att lösa båtplats, möta upp kunder och kolla till bastun. Han tycker det är ett roligt projekt och är glad att Joaquim lärt honom så mycket.

Efterfrågan att få hyra bastun ökade snabbare än någon av dem hade räknat med. I dagsläget har de runt 25 till 30 uthyrningar i månaden året runt. Första året var det något lugnare under sommarmånaderna, men det ändrades snart.

– När tyskarna upptäckte vår bastu så slog vi istället rekord under just sommarmånaderna. Vi la upp vår bastu på Google Maps och sedan dess har vi haft folk så långt som från Japan här för att basta, berättar Joaquim och låter själv lite förvånad över hur populär den har blivit.

undefined
Kvällsljuset lyser in genom fönstren. I framtiden planerar killarna att byta ut så att hela väggen består av glas. "De här fönstren är ganska nya men vi tänker nog att vi kanske ska göra om den nästa år" säger Alvin.

Bastun rymmer runt 6 till 7 personer och man kan bada både utanför och inne i bastun.

– Vi har verkligen försökt tänka på allt men sedan finns det hela tiden förbättringar som vi kommer på. Varefter pengarna kommer in så investerar vi på nytt i reparationer och sånt som gör bastubåten bättre, säger Alvin.

I dagsläget har killarna kommit till en nivå där de går plus minus noll på sin investering, men till nästa år behöver de starta ett eget företag för att intäkterna inte längre kan räknas som hobbyverksamhet. Tidigare har de skött alla bokningar manuellt, men nu behöver de titta på en automatisk bokningssajt.

– Vi är lite på gränsen för vad vi hinner hantera. Vi lägger hellre fokus på kontakt med kunderna och att förbättra, säger Alvin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!