– Jag tänkte att det måste finnas fler som jag, som jobbar på distans här i samhället. Att gå med i styrelsen var både ett sätt att komma in i byn, lära känna andra och få möjligheten att engagera mig i olika projekt, säger 43-åriga Hillevi.
Utsikten från det stora gula aktivitetshuset mellan kyrkan och skolan är hänförande. Från den nybyggda altanen ser man ut över Ärlångens vatten och stora sädesfält. Huset kallas "Gullvivan" och inhyser redan en hel del aktiviteter för barn och äldre.
– Jag saknade naturliga mötesplatser för oss som är "mitt i livet". Det är kul om det händer saker lokalt, så att man inte behöver åka någon annanstans för att göra saker. Jag tänkte att en lokal "hubb" både är miljömässigt och socialt hållbart. Det minskar antalet transporter och kan vara ett sätt att få både gemenskap och utbyta idéer.
Byalagets styrelse, där medlemmarna är mellan 30 och 40 år, hade i början av året en workshop där de spånade på idéer om vilka mötesplatser som de skulle vilja ha. Förutom att skapa mötesplatser vill Byalaget också fungera som en inkubator för personer i byn som har olika idéer på projekt och liknande
– Discgolfbanan som finns här nu startade till exempel med byalagets stöd i ryggen så att de kunde söka bidrag. Nu är de en egen förening, säger Hillevi.
Coworking – en lokal hubb där folk som jobbar på distans kan samlas för att arbeta och nätverka – var ytterligare en idé som Byalaget tände på.
– Det hade funnits liknande tankar tidigare, men det var ingen som hade dragit igång det.
Hillevi lade ut en enkät på sociala medier där hon undersökte intresset för coworking. Ungefär trettio personer visade intresse, ganska jämnt fördelat mellan män och kvinnor.
– Sedan var det lite olika turer med detta, men nu i maj så körde vi en testperiod med en förmiddag i veckan för att synka med andra grupper som också använder lokalerna.
Som mest har fyra personer dykt upp på de tre träffarna.
– Det behöver inte betyda att folk inte är intresserade. Vi har ju bara kört en halvdag tre gånger, så det kan vara att det krockat med annat.
Under testperioden har de använt befintligt möblemang. Men Hillevi vill gärna kunna söka bidrag för utveckling. Sådant som till exempel ergonomiska stolar saknas just nu.
– Men det är lite hönan och ägget – för att kunna köpa in saker måste vi ha ett underlag med folk som är intresserade, men för att säkerställa att människor vill komma hit behöver vi utrustning som möter de intresserades behov, säger Hillevi.
Vad är ditt drömscenario?
– En mötesplats som är öppen på dagtid, där folk kan komma och gå. Där kan coworking ingå, men det kan också innebära ett kafé eller ett klädbibliotek, till exempel. Huset i sig är jättefint, säger hon och visar den nybyggda altanen.
Nu ska hon och styrelsen utvärdera testperioden och se hur de kan jobba vidare framåt.
Astrid Edstrand är en av dem som har använt Gullvivans lokaler för att jobba i. Hon är 33 år och har flyttat från Linköping till Björsäter. Just nu är hon föräldraledig, men hon är kassör i sportklubben och sitter idag med bokföring.
– Kom hit, det är kul. Och ett bra sätt att lära känna människor, säger hon.
Astrid och Hillevi fixar lunch och äter tillsammans i det ljusa köket med utsikt över vattnet. Samtal och skratt blandas med kaffekokarens bubblande.