Brandman erkänner bränder

Den man som sitter häktad som misstänkt för att ha anlagt flera bränder i trakten kring Grebo har i förhör erkänt att det var han som tände på. Åtal mot mannen, som har arbetat som brandman, kommer att väckas nästa vecka.

GREBO2004-02-19 06:02

Det var på kvällen den 9 januari i år som räddningstjänsten larmades till Sågen, strax väster om Grebo. Någon hade krossat en ruta till ett fritidshus och tänt eld på en gardin. Elden i fritidshuset självslocknade, men ett intilliggande uthus brann ner till grunden.

När släckningsarbetet fortfarande pågick upptäcktes ytterligare två bränder i området. Ett uthus i anslutning till polisens hundgård i Viggebyholm eldhärjades svårt. Samtidigt brann det i en sommarstuga i Kassingstorp. Ingen person kom till skada i samband med de tre bränderna.

Greps samma kväll

Redan samma kväll grep polisen en man som misstänktes ha med bränderna att göra. Mannen satt i en bil i området och var påverkad av alkohol i sådan mängd att han passerat gränsen för grovt rattfylleri.

Den 13 januari häktades mannen som på sannolika skäl misstänkt för mordbrand. Under häktningsförhandlingen förnekade han brott.

Motivet oklart

Kammaråklagare Lennart Löthman konfronterade den misstänkte med flera besvärande omständigheter. Polisens tekniker hade bland annat funnit skoavtryck vid två av brandplatserna. Avtrycken passade in på de skor som mannen hade när han greps. Mannen hade också haft på sig en ask tändstickor, trots att han inte är rökare.

I förhör har nu mannen ändrat sin berättelse.

- Han har erkänt att han varit på platsen och han kommer ihåg att han på vissa platser har tänt eld, säger Lennart Löthman.

Något motiv har inte framkommit i förhören. På måndag ska en liten sinnesundersökning (en så kallad paragraf 7-undersökning) av mannen vara färdig. En eventuell stor sinnesundersökning kommer att genomföras innan rättegången.

På torsdag nästa vecka räknar åklagaren med att väcka åtal.

- Jag kommer i huvudsak att bygga åtalet på mannens egna uppgifter och viss teknisk bevisning, säger Lennart Löthman.

Vid tiden för bränderna hade mannen en anställning som brandman. På grund av sjukskrivning var han dock inte i tjänst när bränderna utbröt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om