Under natten mellan den 9 och 10 januari i år brann det i tre byggnader i ett begränsat område strax väster om Grebo. En ladugård vid Sågen brann ned till grunden och ett uthus i anslutning till polisens hundgård i Viggebyholm eldhärjades svårt. Dessutom fick en sommarstuga i Kassingstorp brandskador. Ingen person kom till skada, men värden för hundratusentals kronor gick upp i rök.
Polisen drog omedelbart slutsatsen att bränderna var anlagda. Och redan samma natt greps den brandman som åtalades på torsdagen.
Han stoppades när han körde bil i området då släckningsarbetet fortfarande pågick. Han var påverkad av alkohol i sådan mängd att han passerat gränsen för grovt rattfylleri.
I de inledande förhören och under häktningsförhandlingen i Linköpings tingsrätt förnekade brandmannen brott. Han kunde inte förklara det faktum att polisen funnit skoavtryck vid flera av brandplatserna som stämde in på de skor han hade på sig vid gripandet.
I senare förhör började dock brandmannen att göra vissa medgivanden.
Konfronterad med bevisningen kom han fram till att han nog måste ha haft med bränderna att göra. Några tydliga minnesbilder hade han dock inte.
I det sista förhöret, som hölls så sent som den 12 februari på häktet i Norrköping, tog han på sig det fulla ansvaret för det inträffade.
Bränderna anlade han enligt egen uppgift med tändstickor och vid polisens hundgård använde han plastskräp som bränsle för att få eld på uthuset. Något egentligt motiv tycks brandmannen inte ha haft.
-- Det här var inte planerat, säger den åtalade i förhöret och fortsätter:
-- Det är liksom en desperat handling på något sätt.
Mannen berättade också att han blev lättad då han greps av polisen och att han ville att hans arbetskamrater på räddningstjänsten skulle känna igen honom.
-- Jag känner ju det flesta, ja, likadant med polisen.
Under utredningens gång har mannen genomgått en så kallad paragraf 7-undersökningen - en liten sinnesundersökning.
Linköpings tingsrätt beslutade i går att han även ska genomgå en stor rättspsykiatrisk undersökning vid den rättspsykiatriska avdelningen i Huddinge. Om den åtalade lider av en allvarlig psykisk störning kan han inte dömas till fängelse. Undersökningen kommer att ta cirka fyra veckor och först därefter kan rättegången hållas.
Om brandmannen, som var sjukskriven vid tiden för bränderna, döms kommer han att få betala ett stort skadestånd. Anspråken uppgår till närmare 700 000 kronor. Enbart polismyndigheten kräver närmare 165 000 kronor för det nedbrunna uthuset.