Affärsidén föddes på färjan

Foto:

Grebo2005-05-09 00:00

På färjan från Tallinn till Stockholm väcktes idén. Nu är produktionen i full gång på Redinge Frälsegård sedan ett år tillbaka.

I det lätt böljande åkerlandskapet i trakterna runt Grebo ligger Redinge Frälsegård.

Den lite småråa luften i gårdsverkstaden får en att dra upp axlarnaen aning. Borrar, svarvar, svetsar och diverse välanvända verktyg,tillsammans med den karaktäristiska verkstadsdoften ger en känsla avaktivitet och mekarglädje.

Och mitt i allt står den där stolt, Redinge Vagnen. En fem meter lång, 2,60 meter bred och 2,40 meter hög djurtransportvagn.

Inte färdig för leverans, men själva stålskelettet är i det närmaste klart.

Tallinnresa

8--10 nötdjur, alternativt ett 20-tal får eller grisar ryms i Redinge vagnen.

-- Det tar 120 timmar att bygga den. Jag har mycket annan verksamhetså den brukar stå klar efter tre veckor, säger tillverkaren BjörnKlasén.

En lugn och samlad man som i grunden är lantbrukare med nötdjur ochspannmålsproduktion. Säljer även hästfoder och sköter vissatransporter. All verksamhet går under företagsnamnet Redinge Foder.

Vagntillverkningen, som drog i gång för ett år sedan, tar numera närmare 70 procent av hans arbetstid.

I samband med att Björn köpte en lastvagn, på ett Mantorpsföretagsom säljer lantbruksredskap, erbjöds han att följa med och setillverkningen i den Estländska fabriken.

Försäljaren och hans chef följde med Björn på resan till Tallinn.

-- När vi satt på färjan hem kom idén om Redinge Vagnen. Efterfråganpå djurtransporter är så pass stor att vi såg möjligheten till lokalproduktion. De kan marknaden och sköter försäljningen medan jag tarhand om konstruktionen.

Björn har haft stor nytta av sina år som anställd på en lokalproducent av lantbruksvagnar. Kunskaperna var inte direkt överförbara,men delar av tillverkningsgrunderna har kommit till användning.

Boggievagn

-- Styrkan är att vi erbjuder en boggievagn med två hjul på varjesida, vilket ingen av konkurrenterna har. Vagnen blir mer följsam påvägen, åker man över ett hål blir det inget skumpande. Dessutom klararden dubbelt så stor vikt, max 5,5 ton.

En annan konkurrensfördel är att kunderna kan lägga till egnaönskemål hur vagnen ska byggas för att anpassa deras specifika behov.

-- Det är möjligt eftersom min tillverkning är så pass liten. Jaghar ett grundkoncept som lätt kan formas om. Konkurrenterna gör vagnari större serier. Mindre ändringar i deras produktionskedja skulle blioerhört kostsamma.

Vill inte anställa

Björn Klasén kör sitt eget race. Tillskärning, svetsning, montering,målning, det mesta klarar han själv. Bara när de stora plywoodskivornaska lyftas upp och sättas dit som väggar på sidorna behövs ett extrahandtag. Blir efterfrågan mycket större vet han inte riktigt hur hanska göra.

-- Jag vill inte börja anställa folk, det för med sig så mycketarbete. Man kan få personal som inte fungerar och stannar hemma mycket.En släkting hade tidigare fem anställda, problem ledde till att baratvå är kvar.

Mer pappersarbete och krav på utökade personalutrymmen är annat som talar emot.

Alternativet är att plocka in folk man litar på med F-skattsedel de gånger det blir toppar i produktionen, resonerar Björn.

Men det är inte aktuellt nu. Hittills har fem vagnar sålts och trebeställningar står på tur. Merparten av kunderna är än så längelantbrukare i länet, men Björn tror på fler beställningar från andraregioner framöver.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!