Gruvan söker riskkapital i Europa

– Det är inte lätt att starta gruva, säger Henning Holmström vd:n för Tasman metals som vill bryta sällsynta jordartsmetaller i Norra Kärr. Då tänker han varken på miljöaktivister eller myndigheters krav, utan på ekonomi och teknik.

Foto: Mia Karlsvärd

Gränna/Ödeshög2013-11-12 08:30

– Norra Kärr kan egentligen inte falla på miljötillståndet. Det är större risk att man inte får ordning på tekniken och det nätverk som behövs på den europeiska nivån, säger Henning Holmström när Corren möter honom och bolagets chefsgeolog Magnus Leijd i ett kontorshotell i Gränna.

Förutsättningarna har ändrats för det kanadensiska gruvbolaget Tasman metals och även för andra bolag i världen. Metallpriserna sjunker och den nuvarande finanskrisen kan leda till det som kallas för ”Death of Junior Miners”.

– Det har hänt förr och branschen gick då tillbaka 20 till 30 år i tiden. Om det sker så kan det ta lång tid innan branschen återhämtar sig igen.

Riskkapitalet finns inte längre i Kanada utan i Europa.

Aldrig profet

Och man är aldrig profet i sitt eget land och hemstad, konstaterar han.

Med det menar han Sverige och Linköping, där bolaget bland annat försökt att få med Saab som investerare. Men försvarsindustrin säger sig inte ha några problem att få tag i de jordartsmetaller som ska brytas i Norra Kärr, enligt Henning Holmström.

Att den svenska industrin inte har visat intresse för att tillförsäkra sig de sällsynta metallerna, trots att Kina håller på att strypa tillgången, tycker han är märkligt och kanske naivt. På EU-nivå, i Japan och USA finns däremot ambitionen att minska importberoendet för att trygga industrin.

I Europa pågår flera forskningsprojekt, där Tasman medverkar, med namn som Erecon, Eurare, Enviree och Rare. Det senare är ett projekt kopplat till universitetet i Leuwen, där storföretag som Osram och GE deltar. Även återvinningsföretag och konstgödseltillverkare har fått upp ögonen för sällsynta jordartsmetaller och möjligheten att utvinna dem ur avfall.

EU-lösning krävs

Det som krävs är en EU-lösning, anser Henning Holmström. Gruvbolaget kan utföra brytning, anrikning och få fram ett blandkarbonat, där metallerna finns med i orenad form. Detta karbonat måste senare renas med hjälp av separation/vätskeextraktion av någon annan.

Vidare förädling fram till slutprodukten får industrin ta fram, metoder som ännu inte finns någon annanstans än i Kina.

Både när det gäller att hitta finansiärer och tekniska lösningar står därför bolagets hopp till Europa. Där finns de stora koncerner som kan ha den kapaciteten.

Tasman metals affärsidé är numera utvidgad till att gälla strategiska metaller, allt utom de vanliga metaller som redan finns på marknaden såsom guld, järn och koppar. Gruvbolaget har flera projekt på gång, bland annat i Olserum utanför Västervik. Men viktigast är Norra Kärr.

– Det är huvudprojektet som måste komma igång, säger Henning Holmström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!