Gruvansökan i Norra Kärr måste tas om

Kampen mot gruvbrytning vid Norra Kärr intill Vättern fortsätter. Nu har regeringen skickat tillbaka ärendet till Bergsstaten.

Foto:

Gränna2016-07-07 00:00

Förra veckan fattade regeringen beslutet att lämna tillbaka frågan om bearbetningskoncession, alltså tillståndet för det kanadensiska gruvbolaget Taman Metals att bryta sällsynta jordartsmetaller mellan Gränna och Ödeshög.

Högsta förvaltningsdomstolen upphävde i våras tillståndet efter överklaganden.

"Det innebär att vi kommer att pröva ärendena på nytt och att, i den mån det bedöms nödvändigt, kommer kommunikation med länsstyrelse, sökanden och sakägare att ske", skriver Bergsstaten som ingår i myndigheten Sveriges geologiska undersökningar.

– Tasman menar ju att den miljökonsekvensbeskrivning de gjort i sin ansökan räcker, men jag bedömer att det inte går att fatta beslut på det som finns, säger miljöjuristen Gunilla Högberg Björck som företräder en rad sakägare som vill stoppa gruvprojektet.

Hon har nu skickat ett brev till Bergsstaten där krav ställs på ett nytt samrådsförfarande med berörda parter, en helt ny och mer omfattande beskrivning av miljökonsekvenserna.

– Tasman har gjort en för snäv beskrivning av miljöpåverkan som inte tar hänsyn till effekter på omkringliggande områden, menar Gunilla Högberg Björck.

Aktionsgruppen Urbergsgruppen Grennas talesperson Thor Ahlstrand kom igår hem från Gotland där organisationen haft seminarium om hoten mot vattnet bland annat i Vättern.

Han menar att det är mindre troligt att Tasman Metals har ekonomiska muskler nog att komma in med en helt ny ansökan, som enligt honom måste innehålla en ny konsekvensbeskrivning som tar hänsyn till de Natura 2000-klassade områdena i anslutning till koncessionsområdet och en tydligare redovisning av placeringen av de processanläggningar som inte ingår i ansökan.

– Vi har inte fått veta hur mycket vatten som man kommer att pumpa upp ur Vättern, säger Thor Ahlstrand.

Han ser risken för kontaminering som stor från en högt belägen gruva, inte bara ner mot Vättern, utan även åt andra håll, till exempel Adelövsån som rinner åt sydost.

Regeringens beslut innefattar omprövning även för tre andra gruvprojekt i Norrbotten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om