Kapaciteten i Volvo Lastvagnars hyttfabrik i Umeå höjs från 50 000 till 60 000 hytter om året efter en investering på 365 miljoner kronor.
Utbyggnaden av en ny grundlackering och produktionslinje beräknas vara klar om två år och innebär då ett nyanställningsbehov på 140 till 150 personer om efterfrågan håller i sig.
Den grundlackeringslinje vi har i dag är en flaskhals som begränsar kapaciteten till lite drygt 50 000 hytter om året, säger Umeåfabrikens chef Peter Hertinge till TT.
Hyttfabriken nyanställde förra året drygt 140 personer och har för närvarande runt 2 400 anställda.
Investeringen ses som en viktig indikation på att Volvo Lastvagnar även framöver satsar på hyttillverkning i Umeå.
Det har ju till och från diskuterat som fabrikens geografiska läge med långa transporter till monteringsfabrikerna i Tuve i Göteborg och i belgiska Gent skulle vara långsiktigt försvarbar.
På grund av att produktionen slagit i kapacitetstaket tvingades Volvo i fjol importera omkring 4 000 hytter från Brasilien.
Även i år räknar Volvo Lastvagnars vd Jorma Halonen med en lika stor import från Brasilien.
Planeringen går ut på att vi ska kunna täcka hela behovet, säger Peter Hertinge.
Av den totala investeringen på 365 miljoner kronor bidrar Nutek med 45 miljoner i regionalt utvecklingsbidrag.
Volvo Lastvagnar har sökt och varit berättigat till regionalt utvecklingsstöd, säger Nuteks generaldirektör Per-Ola Eriksson.
Han understryker att det är viktigt för svensk industri att ha goda konkurrensvillkor när man ska tävla med utländska industrier som har mycket stora statliga subsidier och nämner länder som Tyskland, Frankrike och Italien som exempel.
Det är viktigt att den här typen av verksamhet kan fortsätta att utvecklas, trots att fabriken ligger långt från de stora marknaderna, säger Eriksson.
Från Nuteks sida poängteras att utbyggnaden har stor betydelse för Volvos underleverantörer.
Investeringen innebär att man får kapacitet att måla plastdetaljer och det ger utrymme för att plastindustrin i regionen ska kunna utvecklas, säger Eriksson.