Efter fjolårets förlust kommer Volvo Lastvagnar i år att kunna redovisa en vinst - trots det svaga konjunkturläget.
De svenska fabrikerna körs nu nästan över kapacitetstaket för att klara leveranserna.
Monteringsfabriken i Göteborg och i hyttfabriken Umeå har nyanställt omkring 450 personer, uppger vd Jorma Halonen i en intervju med TT.
Organisationen har gjort ett väldigt fint jobb. Vi har lyckats vända trenden från fjolårets förlust mot vinst och är faktiskt ganska nöjda med resultatet, säger Jorma Halonen.
Resultatförbättringen beror bland annat på att Volvo kunnat ta ut högre priser för sina nya modeller samt samordningsvinster med Renault och Mack.
Det är framför allt Volvos miljardförluster i USA som dragit ned resultatet under de senaste åren, men nu börjar Halonen skönja en utveckling mot lönsamhet, även om det kan dröja till 2004 innan Volvo Trucks visar vinstsiffror.
Mot slutet av 2003 borde vi kunna se en positivare trender så jag tror att vi 2004 definitivt måste börja tjäna pengar i USA igen.
Men vi behöver hjälp från marknaden, tillägger Halonen.
Försäljningsraset i Nordamerika inklusive Mexiko och Kanada illustreras av att det såldes 309 000 tunga lastbilar under 1999, då industrin hade kapacitet att bygga 380 000. I år säljs runt 170 000 lastbilar.
Ingen har hunnit med att anpassa kostnaderna, säger Halonen.
Volvo var bland de första att dra ned i USA och halverade sin personal från 4 200 under 1999 till 2 100 under 2001.
I år har antalet ökat med något hundratal igen samtidigt som produktionen av Macklastbilar lagts ned i Winnsboro och flyttats över till Volvos fabrik i New River Valley.
Där rullar de första Macklastbilarna ut nästa vecka, säger Halonen.
I USA har även administrationen för Volvo och Mack Trucks slagits ihop för att spara pengar.
Läget ser helt annorlunda ut för fabrikerna i Sverige. Vid monteringsfabriken i Tuve i Göteborg har i år 300 personer nyanställts och i hyttfabriken i Umeå har 143 personer nyanställts så att antalet anställda där uppgår till 2 400.
Volvo Lastvagnar är den tyngsta biten i Volvokoncernen sedan personvagnarna såldes till Ford. Där ingår numera också lastvagnsbolagen Renault Trucks i Europa och Mack Trucks i USA.
Övriga bolag i koncernen är Volvo Bussar, Volvo Penta, Volvo Construction Equipment, Volvo Aero och Financial Services.
I USA har Volvo haft drygt 12 procents marknadsandel men är nu nere i drygt 8. Minskningen förklaras delvis med att konkurrensmyndigheten tvingade Volvo att avstå från försäljning av sopbilar vid köpet av Mack. Tillsammans med Mack har Volvo drygt 20 procent av den amerikanska lastbilsmarknaden.
I Europa sjönk leveranstakten under våren i samband med introduktionen av nya modeller. Marknadsandelen låg på 14,5 procent i slutet av 2001 men gick ned till under 13 procent. Nu är den på väg upp igen sedan produktionstakten höjts.
Fram till och med oktober levererade Volvo Lastvagnar 56 718 lastbilar, vilket är en ökning med två procent jämfört med samma period 2001.
Volvo ska nu också börja leverera Renaults distributionslastbil Mascott i Sverige via 15 lastbilsåterförsäljare.