Telefonkiosk återföds som surfkiosk

Telefonkiosken dammas av och förvandlas till surfkiosk. Telia förser 700 telefonkiosker med en basstation och det blir möjligt att inom en radie på 150 meter runt kiosken koppla upp sin dator mot internet.

Foto:

Göteborg2007-07-01 00:00

Utrotningshotad har den varit länge, telefonkiosken. Men nu stiger den ur askan, dammas av och förvandlas till surfkiosk.

Trenden att surfa trådlöst med bärbar dator räddar den gamla telefonkiosken, som snart annars bara kunnat ses på museum.

Genom att 700 telefonkiosker fram till i höst förses med en basstation blir det möjligt att inom en radie på 150 meter runt kiosken koppla upp sin dator mot internet.

Vi tar telefonkiosken in i 2000-talet och kiosker ingår i arbetet att bygga ut vårt nät av surfzoner runt om i landet, säger Erik Hallberg, chef för bredbandstjänster hos Telia Sonera.

För att kunna använda ett trådlöst nätverk krävs en bärbar dator utrustad med trådlös uppkoppling och en mobiltelefon för att få tag på ett lösenord för den aktuella surfzonen.

Halva befolkningen

Telia inleder utbyggnaden under sommaren i storstäderna Stockholm, Göteborg och Malmö, för att under hösten fortsätta i ytterligare drygt 20 städer.

Rent teoretiskt ska de 700 surfzonerna kunna användas av hälften av befolkningen. Men då lär det bli aningen trångt kring telefonkiosken om alla skulle försöka samtidigt.

Surfzonerna går i princip att jämföra med de trådlösa nätverk som allt fler installerar i sina hem, fast med större räckvidd och kapacitet.

Den här typen av trådlösa nätverk har funnits under några år i hotell, på flygplatser och andra större samlingsställen. Men varken Telia eller någon annan aktör har kunnat göra några större pengar på dem.

Sökande

Men numera säljs det fler bärbara datorer än stationära och i stort sett alla är utrustade med möjligheten att koppla upp sig på ett trådlöst nätverk.

Operatörerna kan också konstatera ett ökat intresse för trådlösa internetförbindelser ute på stan; dels genom de allt vanligare 3G-korten till datorn eller mobilen, dels genom att det startas allt fler surfzoner.

Som ytterligare lockbete kommer surfzonerna till en början att vara gratis att använda för alla med en bärbar dator oavsett hos vem man är kund för övrigt.

Så ser ni någon med en uppslagen dator som irrar runt på stan, peka på närmaste telefonkiosk - personen i fråga är uppenbart "kontaktsökande".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!