Brittiska försvarsmakten har dammsugit världsmarknaden på fartyg inför ett eventuellt krig i Irak.
Rederier har fått ut fantasipriser, upp till tre gånger de normala, när de hyrt ut sina fartyg.
Man får rätt bra betalt, säger Folke Patriksson, vd på Bylock & Nordsjöfrakt (B&N).
Enligt uppgift till TT har Tjörnrederiet B&N tre fartyg, Britta Oden, Anna Oden och Eva Oden, uthyrda till brittiska försvarsdepartementet. Men Patriksson säger sig inte känna till mer än Britta Oden.
TT: Är det rätt att tjäna pengar på krig?
Det är frakter som alla andra tills det blir krig, säger Patriksson.
TT har pratat med de svenska rederier som gjort affärer med britterna under tiden Irakkrisen eskalerat. Det är ett känsligt kapitel.
Sedan december har engelsmännen för att få tillräcklig flotta för alla transporter av krigsmateriel och förnödenheter köpt allt som gått att få loss på världsmarknaden. Det gäller roro-fartyg där lasten kan köras på och av.
Engelsmännen har tills nu chartat in 42 fartyg. Det finns inte en båt kvar att uppbringa, säger Thomas Erikson, ansvarig för roro-marknaden hos mäklaren Stockholm Chartering, till TT.
De som hyr ut till engelsmännen har fått mycket bra betalt.
Innan engelsmännen började köpa låg hyran på 7 000-8 000 dollar per dag för en båt som Tor Anglia. Den sista jag hörde har fått 22 000 dollar per dag, säger Erikson.
Danska rederiet DFDS Tor Line hyr ut det svenska dotterbolagets Tor Anglia till brittiska försvarsdepartementet (MOD, Ministry of Defence).
De har varit väldigt aktiva och ville hyra mer, men vi har inte flera att hyra ut, säger svenske vd:n Björn Petrusson.
Anglia chartras på tre månader och har förts över till engelsk flagg för att brittiska regler ska gälla.
Enligt Petrusson vet man inte vad båten ska lasta eller gå. Sekretessen är stor.
TT: Inga moraliska betänkligheter?
Inte hos oss, det får huvudkontoret ta i. Men vi har haft en lång relation med MOD så dessa moraliska betänkligheter borde gåtts igenom när samarbetet började, säger Petrusson.
Kent Flodberg, vd på Svenska Orientlinien, vill inte kommentera vilka fartyg man chartrat ut.
Sten-Crister Forsberg, vd i Destination Gotland, dotter till Gotlandsbolaget säger att man hyrt ut Gute på i första hand en och en halv månad och får betalt per dag.
Vi får bra betalt, säger han.
Gute har redan tagit sin första last till Turkiet för brittiska försvarets räkning.
En rad svenska rederier hyr ut roro-fartyg till det brittiska försvarsministeriet (MOD), enligt TT:s källor. Några rederier bekräftar helt eller delvis, andra vill inte inget säga.
Bylock & Nordsjöfrakt: Britta Oden uthyrd direkt till britterna, Anna Oden uthyrd till försvarsministeriet via Svenska Orientlinien (som tidigare hade båten i charter), det tredje systerfartyget Eva Oden ska också finnas under MOD:s hägn, enligt TT:s källor. Men B&N hävdar att hon utchartrad till annat rederi och går i vanlig trafik på Engelska kanalen.
Stena Roro, Stenabolaget som hyr ut fartyg, har engelskflaggade Stena Shipper i det statliga brittiska försvarsrederiet.
Danska DFDS har hyrt ut det svenska dotterbolagets fartyg Tor Anglia.
Svenska Orientlinien vill inte kommentera, men har Anna Oden (se ovan) uthyrd samt Vikingland. Rederiet har också hyrt in Gotlandsbolagets lastfärja Gute, vilket också bekräftas. Gute är inte placerad i något MOD-rederi men fraktar laster för försvarsministeriet. Hon har kvar sin svenska besättning och befälhavare.
USA:s försvarsdepartementet har ett ännu större behov av fartyg. Men amerikanska försvaret byggde efter Kuwaitkriget upp en egen standby-flotta av transportfartyg. Man köpte då bland annat en mängd roro-fartyg från danska AP Möller.
Även i USA krävs dock ett fartygstillskott där svenskar intressen är inblandade.
Amerikanska försvarsdepartementet har hyrt in två av svenska Wallenius fartyg. Det är Faust och Tellus i det amerikanska bolaget ARC, som ägs av Wallenius tillsammans med norska Wilhelsen. De är USA-flaggade, har amerikansk besättning och finns med i det amerikanska beredskapsprogrammet.