Stilla eller svagt upp för bostäder

Nästa år ligger priserna på bostadsrätter stilla eller stiger svagt. Priserna på villor och fritidshus blir oförändrade 2008, spår Fastighetsbyråns mäklare.

Göteborg2007-12-29 00:00

Nästa år ligger priserna på bostadsrätter stilla eller stiger svagt. Priserna på villor och fritidshus blir oförändrade 2008, spår Fastighetsbyråns mäklare.

En annan analys, årets sista villaindex från tidningen Vi i Villa, visar på ett trendbrott. För första gången på ett år är det fler villaägare som tror på oförändrade eller sänkta marknadsvärden jämfört med tidigare under året då majoriteten trodde på stigande priser.

När det gäller Fastighetsbyråns prognos för villor 2008 tror 66 procent av mäklarna att priserna kommer att ligga på samma nivå som i år. Att det blir en uppgång förutspår 22 procent medan 13 procent ser en nedgång som trolig.

En majoritet, 67 procent, av mäklarna tror att priserna på fritidshus kommer att ligga på samma nivå. 18 procent tror på en uppgång medan 15 procent tror på en nedgång.

"Lugnare marknad"

Bostadsrätterna har störst chans att gå upp i pris - 42 procent tror på en prisuppgång nästa år. Något färre, 41 procent, förutspår oförändrade priser medan 17 procent tror på en nedgång.

Det blir en lugnare och stabilare marknad nästa år, säger Per Johnler, vd på Fastighetsbyrån.

Han ser i varje fall inte något prisras framför sig.

Nej, det tror vi inte på.

TT: Vågar du göra någon bedömning för hur det kommer att se ut åren därefter?

Då tror jag det finns än större möjligheter till prisuppgång. Om vi jämför med exempelvis Norge och Danmark har det byggts betydligt mer där under 2000-talet än vad vi gjort i Sverige. I Norge har man byggt nästan dubbelt så mycket bostäder och de är ändå bara halva vår befolkning, säger Per Johnler.
Måste öka
Vi måste öka byggandet i Sverige om vi inte ska få bostadsbrist. Får vi inte tillräckligt med nybyggnation kommer det äldre beståndet att öka i pris, säger han.

När det gäller villaägarnas syn på framtiden trodde, enligt tidningen Vi i Villa, för ett år sedan 71 procent att räntan skulle höjas de kommande tre månaderna. I dag har siffran sjunkit till 67 procent. Skåningarna är mest pessimistiska, därefter kommer stockholmarna. Trots befarande räntehöjningar fortsätter villaägarna att lägga ner mycket pengar på hemmet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!