Volvo kommer allt närmare ett beslut om att ge sig in i småbilsklassen.
Konjunkturen har tvingat företaget att revidera planerna på att nå en volym på 600 000 bilar om året till 2005.
Volvo Personvagnars vd Hans-Olov Olsson förutsätter därför behovet av en småbil i sortimentet för att målet ska nås.
I vår tillväxtambition mot de 600 000 bilarna tittar vi självklart också på en mindre Volvobil, men det finns inga beslut tagna ännu, säger Hans-Olov Olsson till TT.
Under ett framträdande på den europeiska bilindustrikongressen i Göteborg på tisdagen gav han klart besked om att Volvo kommer att titta närmare på småbilsprojektet sedan nästa generation S/V 40 lanserats 2004.
TT: Kan Volvos traditionella säkerhetskrav uppfyllas även i en mindre bil?
Det är ett absolut kriterium. Vi kan jämföra med lanseringen av nya XC 90 i sport-utility-segmentet, där vi i dag säger att det är den säkraste bilen. Om vi går in i det mindre bilsegmentet så kommer det att bli marknadens säkraste bil.
Samtidigt konstaterar Olsson att det i beslutsprocessen både gäller att övertyga internt inom organisationen och att övertyga ägaren, Ford, om det riktiga i en sådan satsning.
Sin egen babyDen nya stadsjeepen XC 90 betraktar Olsson som sin egen baby eftersom han föreslog att den skulle tillverkas under sin tid som Volvos Nordamerikachef.
Höstens produktion på 8 000-10 000 bilar är fulltecknad. Leveranserna börjar till USA under fjärde kvartalet och mot slutet av året också till svenska kunder.
Av nästa års produktion på 50 000 bilar kommer 35 000-40 000 att gå till USA eftersom det är där som den största marknaden finns.
Men vi är också fulltecknade fram till sommaren på flera europeiska marknader.
Ett tredje skift i Torslandafabriken kan bli aktuellt under nästa år, men det beror inte bara på nya XC 90 utan också på hur försäljningen av det övriga sortimentet går.
Ett tredje skift skulle kunna innebära uppåt 800 nya jobb.
Kritisk mot utflyttningPå bilindustrikongressen talade sig Olsson varm över yrkesskicklig svensk arbetskraft.
Den vanligen lugne och balanserade Volvochefen blir nästan upprörd när han talar om utflyttning av svenska företag och det yrkeskunnande som går förlorat.
Som medlem i den så kallade Bennet-gruppen har han blivit ännu mer övertygad om att det är ett problem som måste diskuteras.
Vårt svenska löneläge är väldigt konkurrenskraftigt. Det finns ett smidigt samarbete mellan företag och fack som gör att vi har en inbyggd effektivitet när det gäller förändringsarbete och förmåga att ställa om för olika produktionslösningar. Det här måste vi tillvarata och utveckla, säger Olsson.