Volvo Personvagnar gjorde avdrag i deklarationen för royaltypengar till moderbolaget Ford i USA. Men skattemyndigheten underkände nästan hela avdraget och kräver nu Volvo på 1,8 miljarder kronor i skatt.
Båda parter tror att tvisten kan föras upp på mellanstatlig nivå.
Konflikten mellan Volvo och skattemyndigheten kan sägas handla om hur mycket av varje Volvobil som Ford äger rättigheterna till.
Ford köpte Volvo Personvagnar i april 1999. Efter det inordnades Volvo i det amerikanska företagets system för hantering av rättigheterna till teknologi.
Systemet går ut på att Ford i princip köper den teknologi som olika dotterbolag utvecklar, och sedan låter bolagen betala royalty för att använda den på licens.
Skattemyndigheten har hittills fattat beslut om 1999 och 2000. I dessa deklarationer yrkade Volvo Personvagnar på avdrag på nästan sju miljarder kronor som betalats i royalty till Ford.
Skattenämnden i Västra Götaland underkände hela avdraget för 1999 och större delen av det för år 2000. Volvo har upptaxerats med totalt sex miljarder kronor. Det ger företaget en skattesmäll på 1,8 miljarder kronor, skriver Göteborgs-Posten.
Myndigheten anser i sitt beslut att Volvo Personvagnar fortfarande självt äger den teknologi som utvecklats innan Ford tog över företaget. Med detta i åtanke har skattmasen räknat ut hur stor del av utvecklingskostnaderna för Volvos modellprogram år 2000 som Ford bidragit med. Beräkningen slutade på 22,27 procent.
Den siffran har legat till grund för hur stor del av Volvos avdrag för royaltybetalning som skattenämnden godkänt.
Volvo Personvagnars informationschef Olle Axelson framhåller att det svenska dotterbolaget i detta sammanhang helt följer Fords principer för redovisning.
Företaget kommer att överklaga skattenämndens senaste beslut, gällande år 2000, till länsrätten. Volvo ämnar också begära anstånd med betalningen, vilket företaget för övrigt redan fått i fråga om upptaxeringen för 1999.