Saab minskar i Trollhättan

Göteborg2006-11-28 00:00

Ett par hundra anställda ska bort på Saab Automobile i Trollhättan med hjälp av avgångsvederlag och avtalspensioner. Samtidigt säger företaget upp ett lokalt avtal för att kunna använda bemanningsföretag vid tillfälliga toppar.

Det är bedrövligt, säger IF Metalls ordförande Paul Åkerlund om att företaget nu sagt upp avtalet om att högst tio procent av metallarna får vara visstidsanställda.

Han ser uppsägningen av avtalet närmast som ett politiskt utspel.

Däremot är han mera positivt inställd till att personalneddragningen görs på frivilligbasis. Det kan ge ett bättre utfall för de enskilda än om de varslats om uppsägning. Han konstaterar också att tillvägagångssättet är i överensstämmelse med det avtal om att undvika uppsägningar som slutits för hela GM Europa.

Neddragningen berör 150 arbetare och 44 tjänstemän.

Saabs presschef Christer Nilsson säger att det inte finns någon koppling mellan de båda åtgärderna.

Vi kommer att ställa om till att använda bemanningsföretag mer i framtiden för att kunna ta upp svängningar i produktionen beroende på behovet från marknaden.

Numera finns det både säsongsmässiga och andra svängningar. Storbritannien är ett extremt exempel eftersom en stor del av bilarna där registreras i mars och september i samband med att nya registreringsskyltar introduceras två gånger om året.

Produktionen i Trollhättan har under senhösten stått stilla några dagar som en anpassning till minskad efterfrågan.

Men nu kör vi i normaltakt med 500 bilar om dagen. Under en vecka i december blir det maxfart och mellan jul och nyår stannar bandet.

Mindre upp- och nedgångar klaras inom ramen för det flexavtal som finns på Saab, men vid större fluktuationer kommer användningen av bemanningsföretag att öka i framtiden.

Det blir dyrt men det är den ventil vi har när tillverkningen blir allt mer kundorderstyrd, säger Nilsson.

Paul Åkerlund säger sig dock ha svårt att förstå att ett ekonomiskt pressat företag som Saab anser sig ha råd med så dyra lösningar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!