Olsson lämnar Volvo Personvagnar

Göteborg2006-11-30 00:00

Hans-Olov Olsson lämnar uppdraget som ordförande i Volvo Personvagnars styrelse och går i pension vid årsskiftet. Trots den senaste tidens försäljningsmotgångar har han en obruten tro på företagets framtid som bidragsgivare till Fordkoncernen.

Volvo har aldrig haft ett starkare produktprogram än vi har nu, och detsamma kommer man att kunna säga om ett par år, säger Hans-Olov Olsson till TT.

Han ser mottagandet av de senaste modellerna C 70, S 80 och C 30 som uppmuntrande för framtiden. Och flera nya modeller är på gång de närmaste åren.

Olsson efterträds på ordförandeposten av Fords Europachef vd Lewis Booth som också basar över PAG (Premier Automotive Group), där Volvo ingår tillsammans med Jaguar, Land Rover och Aston Martin.

Det blir en bra kontinuitet eftersom Lewis och jag har jobbat tillsammans under ett flertal år, säger Olsson.

Volvo har under åren sedan Ford gick in som ägare 1999 levererat åtskilliga miljarder i vinst till sin ägare. Och även om det gått knackigare på senare tid räknar Olsson med fortsatta bidrag till koncernen.

Från tid till annan hamnar man i kortsiktiga saker men jag har stor tillförsikt att Volvo även framöver kan vara en bidragsgivare till Ford.

Stadsjeepen XC 90 var en djärv satsning som kanske blev Olssons största framgång under tiden som vd.

Den kommer att finnas kvar under lång tid framöver.

Olsson fyller 65 år i december och har jobbat på Volvo sedan 1966, då han började som systemingenjör.

Det blir drygt 40 år och då tycker jag att det är dags att sluta.

Under åren på Volvo har Olsson bland annat varit chef för verksamheten i Japan, Europa och USA innan han 2000 utsågs till vd för hela företaget.

Han lämnande över till Fredrik Arp den 1 oktober 2006 och fick då ansvaret för strategiska varumärkesfrågor inom Fordkoncernen.

Som ordförande i Teknikföretagen kommer Olsson att ha fullt upp under de närmaste månadernas förhandlingar om nya avtal.

Det kan bli en tuff utmaning.

Olsson har också en rad andra styrelseuppdrag, exempelvis i Rotchild Advisory Board.

Så det blir en del resor till London.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!