Volvo Personvagnar har åkt på en skattesmäll på 2,4 miljarder kronor.
Detta sedan skattemyndigheten underkänt avdrag för royalties till Ford på sammanlagt 8,6 miljarder kronor för inkomståren 1999, 2000 och 2001.
Besluten kommer att överklagas av Volvo.
De går vidare till länsrätten, säger presschef Christer Gustafsson till TT.
Konflikten mellan Volvo och skattemyndigheten handlar om hur stor del som Ford har bidragit med till utvecklingen av de bilar som sålts under de aktuella inkomståren.
Bakgrunden är att Fordgruppen tillämpar ett licenssystem som innebär att dotterbolagens produktutveckling utförs på uppdrag av Ford.
Bolagen får ersättning för sina utvecklingskostnader, men Ford är ägare till all produktteknologi.
Denna licensieras sedan ut till tillverkande dotterbolag runt om i världen som i sin tur får betala royalty till Ford.
För räkenskapsåret 1999 betalade Volvo royalty med 2,9 miljarder kronor som avsåg perioden april-december, då Ford hade köpt Volvo Personvagnar.
Skattemyndigheten reagerade dock mot att Ford inte hade övertagit den teknologi som Volvo finansierat med egna medel före 1 april 1999 eftersom det normalt tar flera år att utveckla en ny personbilsmodell.
Slutsatsen blev att Volvo under en övergångsperiod i sin produktion av personbilar skulle komma att använda sig av teknologi som dels ägs av bolaget självt och dels av Ford.
Volvo hade begärt avdrag med 2,9 miljarder men avdraget fastställdes till 138 miljoner eftersom Ford bara i mindre utsträckning hade bidragit till utvecklingskostnaderna.
För inkomståret 2000 hade Volvo begärt avdrag med 4,1 miljarder, men skattemyndigheten kom fram till att Ford endast bidragit med 22,27 procent. Det avdragsgilla beloppet fastställdes därmed till 912 miljoner.
För 2001 hade Volvo betalat royalty till Ford med 4,7 miljarder.
Skattemyndigheten bedömde att Ford bara bidragit med 44,17 procent och medgav knappt två miljarder i avdrag.