Lösning i sikte i hamnkonflikten

En lösning kan vara i sikte i hamnkonflikten mellan Transportarbetareförbundet och arbetsgivarorganisationen Sveriges Hamnar. Stridsåtgärderna har frysts tills vidare.

Göteborg2008-06-12 00:00

En lösning kan vara i sikte i hamnkonflikten mellan Transportarbetareförbundet och arbetsgivarorganisationen Sveriges Hamnar. Stridsåtgärderna har frysts tills vidare.

Jag är ganska hoppfull. Per Winberg (Transports ordförande) och jag har pratat igenom saker och ting noga. Vi har gått igenom detaljer och ska åter träffas på söndag klockan 19, säger Peter Jeppsson, vd för Sveriges Hamnar och arbetsgivarparten Transportgruppen, till TT.

Innan dess ska det förslag som Winberg och Jeppsson skissat fram presenteras för parternas förhandlingsdelegationer.

TT: Du och Winberg verkar vara överens. Nu gäller det bara att förankra det i era respektive förhandlingsgrupper?

Ja, ungefär så.
Arbetstiden stötesten

Stötestenen har hela tiden varit arbetstiden och schemaläggningen. Transport har hävdat att arbetsgivarna vill tumma på fackets möjlighet att påverka arbetstiderna. Arbetsgivarna vill ha rätt att besluta om arbete även om överläggningar med facket inte gett resultat.

Fram till söndag fryses alla stridsåtgärder som övertidsblockaden, stoppet för nyanställningar och för inhyrd personal samt varslet om strejk i hamnarna i Stockholm, Varberg och Wallhamn på Tjörn.

Det innebär att hamnarbetarna organiserade i Transport kan jobba som vanligt tills vidare. Men Transport poängterar att varslen bara är frysta och kan när som helst träda i kraft igen.

Transport hade varslat om strejk i Stockholms hamn, liksom i Varbergs och Wallhamn, en strejk som skulle träda i kraft under fredagen. Nu blir det inte så.

Motivet till att just ta ut dessa hamnar var, enligt Transport, att där hade förekommit blockadbryteri. Facket hävdade att oorganiserade hade satts i arbete och att man hade brutit mot övertidsblockaden.

Ingen sympatistrejk

Transport begärde sympatiåtgärder av det konkurrerade facket Hamnarbetarförbundet och fick det när det gällde övertidsblockaden.

Men när det gäller strejkerna får Transport kämpa själva. I Varberg och Wallhamn har Hamn inga medlemmar. När det gäller Stockholm, där Hamn organiserar 95 procent av stuveriarbetarna, röstade man nej till sympatistrejk på ett medlemsmöte.

Transport varslade om strejk i Stockholm där man har fyra medlemmar. Vi förbehåller oss nog rätten att fatta våra egna beslut, säger Björn A Borg, ordförande i Hamnarbetarförbundet i Sverige och förtroendeman i Hamn-ettan i Stockholm.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!