Hundratals jobb inom fiskberedningsindustrin hotas om ett torskfiskestopp införs den 1 januari.
Det visar en rundringning som TT har gjort till företag och organisationer i branschen.
Ett stopp slår direkt mot sysselsättningen för besättningarna på 460 fiskebåtar.
Om vi fiskar ut torsken helt och hållet så kommer de här arbetena ändå att försvinna. På lång sikt måste vi se till att torskstammen återhämtar sig så att vi kan skapa ordentligt med arbeten i framtiden, säger riksdagsmannen Claes Roxbergh (mp) i Göteborg, i en kommentar.
Han håller inte med de som tror att det svenska inflytandet på fiskepolitiken inom EU kommer att minska på grund av ett ensidigt svenskt stopp. Han ser det i stället som en förhandlingsfråga.
Avdelningsdirektör Bengt Kåmark på Fiskeriverket säger att praxis är att den svenska kvoten inte direkt går över till något annat land.
Men fortsätter det ett antal år har vi satt oss i en situation med ett väldigt lågt traditionellt fiske, säger Kåmark.
Yngve Björkman, ordförande i Fiskbranschens riksförbund, ger en dyster bild av branschens framtidsutsikter om det bli torskfiskestopp.
Tillsammans med Sveriges fiskares riksförbund planeras därför en uppvaktning hos statsminister Göran Persson eller jordbruksminister Margareta Winberg för att försöka få en ändring till stånd.
Ett antal företag på Sydkusten skulle få problem med sysselsättningen och en del kommer inte att klara fortsatt verksamhet, säger Björkman.
Vi tycker att det är ett olyckligt beslut som inte gynnar torsken. Om Sverige ställer sig utanför minskar våra möjligheter att påverka fortsatta bevarandeåtgärder.
Vid en telefonkonferens på torsdagen med ett antal förädlingsföretag i Sydsverige framkom att flera väntas varsla inom kort.
Vi tar hand om 40 procent av den svenska torskkvoten i Östersjön, vilket innebär att 70 procent av råvaran i vårt företag kommer från Östersjön, säger Pelle Johansson på Västerhavets Marknads AB i Varberg, det största fileteringsföretaget i landet.
Då är det lätt att inse konsekvenserna, tillägger han.